Annons

Skadegörelse stör friden på kyrkogården

När en graverad marmorvas slungades ut på vägen fick det vara nog. Skadegörelsen på kyrkogården i Anderslöv är nu polisanmäld.
Trelleborg • Publicerad 20 maj 2009
Ann-Christin Jönsson sätter tillbaka den vita duvan på gravstenen. Den hittades av TA:s fotograf i en buske. Foto: Claes Nyberg
Ann-Christin Jönsson sätter tillbaka den vita duvan på gravstenen. Den hittades av TA:s fotograf i en buske. Foto: Claes NybergFoto: 

– Det har blivit en lekplats, säger vaktmästaren Ann-Christin Jönsson och blickar ut över kyrkogården.

Hon är en av dem som får städa upp, flytta tillbaka bänkar och kratta gångarna. Det har hänt vid flera tillfällen efter helger. Enligt kyrkoherden KG Lundmark har det förekommit minst tre gånger att ungdomar förstört på kyrkogården.

Annons

– Tråkigt nog är det ungdomar, säger KG Lundmark som stödjer sig på vittnesuppgifter från grannar.

I onsdags hade han samtal med tre personer i 15-årsåldern som ska ha erkänt att de förstörde marmorvasen. Men det spräckta handfatet och förstörda sitsen på den allmänna toaletten nekar de till.

– Utanför församlingshemmet vid Konsum har några ryckt upp blommor och kastat fimpar. Därför har vi fått låsa grindarna. Det är synd, för det är en bra plats för ungdomar att vara, eller bara för att vänta på bussen, säger KG Lundmark.

Ann-Christin Jönsson visar upp den spruckna marmorvasen med den gravsattas namn ingraverat.

– Att man gör så här är väldigt allvarligt, säger KG Lundmark. Många anhöriga som har sina döda här blir otroligt ledsna, säger han.

När Ann-Christin Jönsson går med bort till kyrkogårdens nordöstra hörn för att visa platsen därifrån vasen kastats, ser TA:s fotograf något vitt i en buske. En marmorduva ligger där och vid närmare titt hittas också ett blått keramikhjärta. Ann-Christin Jönsson vet var de hör hemma.

Polisen i Trelleborg ska nu utreda skadegörelsen.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons