Skadegörelse på skolorna för en miljon

Trelleborg • Publicerad 9 april 2008

Notan för skadegörelsen på Trelleborgs skolor hamnade förra året på cirka 1,1 miljon kronor. Ungefär en tredjedel av den vandaliseringen skedde på Pilevallskolan.

Skadegörelsen på skolor runt om i kommunen fortsätter.

Värst utsatt av vandalisering förra året var Pilevalskolan och till viss del Köpingeskolan.

– Min egen fundering är att Pilevallskolan fick ta emot den aggression som uppstod när Köpingeskolan stängdes, säger Gertie Lindberg, som är avdelningschef på fastighetskontoret.

Förstörelsen på skolor i kommunen kostade skattebetalarna cirka 1,1 miljon kronor förra året.

Bara på Pilevall fick man under 2007 byta ut fönsterrutor och fixa andra trasiga inventarier för närmare 398 000 kronor. – En fönsterruta, som måste bytas ut, kan kosta 5 000 kronor eller bli ännu dyrare, upplyser Gertie Lindberg.

Hon betonar att det inte enbart är fönsterrutor som krossas, utan även gatubelysning och andra inventarier som vandaliseras.

Första kvartalet 2008 kostade vandaliseringen på Trelleborgs skolor cirka 225 000 kronor, där det förstördes för 50 000 kronor på Köpinge och 65 000 kronor på Pilevallskolan. Både på Bäckaskolan och Liljeborg kostade skadegörelsen närmare 20 000 kronor på vardera skola.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Johan Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.