Annons

"Sjung om studentens lyckliga dar..."

Visselpipor och skrik. Lövade lastbilar och champagnefest. På fredagen kastade sig 380 nybakade studenter ut i friheten.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2006
Utanför skolan väntade alla släktingar. Föräldrar, farmor, brorsan. Ja, alla var där.
Utanför skolan väntade alla släktingar. Föräldrar, farmor, brorsan. Ja, alla var där.Foto: 

Vid trappan till Söderslättsgymnasiet stora port stod föräldrar, syskon och alla andra som förväntansfullt ville gratulera studenterna, som klassvis störtade ut från skolan under den sena eftermiddagen.

– Fy fan vad vi är bra. För vi ha tagit studenten, sjöng studenterna så högt de kunde. Somliga var hesa, andra sjöng med oförminskad röststyrka kvällen lång...

Annons

Gymnasiets rektor, Marianne Hammar, var portvakt, och såg till att klasserna undan för undan slussades ut.

– Nu är vi vuxna. Nu är vi fria. Nu ska vi festa, skrek Madi Muslem, i klass SP03E.

Hon stod i ett hav av vita mössor, bestående av hundratals avgångselever som ivrigt väntade på att få springa ut från trappan.

Vaktmästaren Bo Appelgren ropade ljudligt upp avgångsklasserna i mikrofonen innan Söderslätts musikkår kunde trumma och trumpeta fram studentsångens medryckande melodi.

Det är femtonde året i rad som Appelgren vaktar porten vid avslutningen.

– Äntligen! Det är slut med gymnasietiden, utbrast Niklas Persson, som gått det naturvetenskapliga programmet.

Tillsammans med klasskamraterna stod han uppe på ett björklövat traktorsläp, parkerat bland alla andra fordon på Stortorget.

Belåtet drog Niklas Persson några bloss på sin cigarr och log.

– Det ska bli skönt att slippa skolan. Det är över, sammanfattade Pier Funevi , klass TE03, i samma ögonblick som han skrev sitt namn i klasskamraten Ola Mårtenssons studentmössa, som var fullklottrad med signaturer och lyckönskningar.

Det blev en omtumlande dag för de nybakade studenterna, kanske det skoldygn de kommer att minnas mest.

Annons

Först fotografering på gräsmattan utanför skolan och högtidlig avslutningsceremoni i S:t Nicolai, innan de slutligen kunde slungas ut mot nya mål från den nötta stentrappan vid gymnasiets massiva port.

Kalas med släktingar under kvällen följdes förstås av party med kompisar natten lång.

Sjung om studentens lyckliga dar'.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons