Annons

Sjukvårdsdistriktet saknar 80 miljoner

Operationsköerna kan komma att växa, och någon sjukvårdsverksamhet måste skäras bort, om Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt ska få ihop den budget som klubbas under torsdagen.
Trelleborg • Publicerad 5 mars 2003

Distriktet, där Trelleborg och Malmö är de största kommunerna, behöver spara 80 miljoner kronor - och man vet inte i dagsläget hur det ska gå till. Trelleborgs lasarett klarar sig dock undan vidare besparingar, utöver den redan beslutade nattstängningen av akuten. Istället satsas det på ny röntgenapparatur och utökad dialysvård. Dessutom kommer Trelleborg sannolikt att få utföra fler operationer, när allmänkirurgin på Trelleborgs lasarett sys ihop med Universitetssjukhuset MAS. - Med en budget som totalt omsluter 5,3 miljarder kronor tror vi nog att vi ska kunna komma om inte i balans så åtminstone nästintill, kommenterar distriktsnämndens ordförande Per-Olof Olofsson (s). - Men några medel för oförutsedda utgifter finns det inte, fortsätter han. Vad som måste till nu är ett bättre sätt att följa upp ekonomin. Pengabristen leder till att någon verksamhet på UMAS måste antingen skäras ner eller helt tas bort. Illa till ligger exempelvis invitrofertiliseringen för barnlösa par. - Väntetiderna för planerade operationer kan komma att öka, varnar Per-Olof Olofsson, som också vill se över distriktets kostnader för läkemedel. Distriktsnämndens vice ordförande, folkpartisten Eva Bertz, tycker att den socialdemokratiska ledningen stirrar sig blinda på ekonomin och glömmer patientperspektivet. På torsdagen, när det försenade budgetförslaget för 2003 ska klubbas, ämnar hon yrka på återremiss. Trelleborgs sjukhus kommer sannolikt att få utföra fler operationer, när sjukvårdsdistriktet nu knyter samman allmänkirurgin på Trelleborgs lasarett och Universitetssjukhuset MAS. Ett liknande samarbete finns redan inom specialiteten ortopedi.Det innebär att icke-akuta patienter vars behov av operationer kan planeras in kommer att hamna på en och samma kölista, oavsett om de kommer från Malmö eller Trelleborg. Man kommer också att använda sig av en gemensam jourorganisation på de båda sjukhusen. - I praktiken gör man två kliniker till en, kommenterar sjukvårdsdirektör Håkan Rundberg. Och det framtvingar att man börjar jobba precis som man gör inom ortopedin idag. Fredrik Fexner, chef för Trelleborgs lasarett, menar att den nya inriktningen bör leda till ökad effektivitet: - Förhoppningen är att vi ska kunna utveckla den elektiva operationsverksamheten, vilket är vårt uppdrag, så kan vi hjälpa universitetssjukhuset som har till uppdrag att inrikta sig på akutvård, kommenterar Fexner.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons