Annons

Sjukvårdens underskott accelererar

Minus 80,7 miljoner kronor, minus 94,8, minus 120,1, minus 127, minus 169,2 miljoner kronor. Så ser utvecklingen ut för de helårsprognoser som Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt lämnat till Region Skåne i år. Ett växande underskott och allt mer negativa prognoser.
Trelleborg • Publicerad 27 september 2002

I omskrivningar sägs också att regionledningen inte följt den grundläggande överenskommelsen från när landstingen och Malmö kommun gick samman. Sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt har fått för lite regionbidrag. Därmed kan inte invånarna få samma vård som inom andra sjukvårdsdistrikt i Skåne. För perioden januari - augusti i år visar sjukvårdsdistriktet ett underskott på 103,9 miljoner kronor och det är framför allt två faktorer som står för hela försämringen, läkemedel i den öppna vården och vårdöverenskommelsen med Malmö Allmänna Sjukhus. Mängden vård på MAS i Malmö har ökat mer än vad vårdöverenskommelsen medger. Om det är akut vård så ska sjukvårdsdistriktet betala. Men om det inte är akutvård ska någon annan betala. Men med det ekonomiska system som används inom Region Skåne innebär det ändå att skattebetalarna ska betala. Mängden vård på Trelleborgs lasarett har minskat, mycket beroende på att ombyggnaderna har kommit i vägen. Hade Trelleborgs lasarett kunnat utföra alla behandlingar som finns i vårdöverenskommelsen hade underskottet varit ännu större. Dessutom har distriktets invånare utnyttjat den privata vården allt mindre.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons