Annons

Sjukvården ska bli attraktiv för unga

Hur ska sjukvården, och särskilt Trelleborgs lasarett, lyckas locka till sig unga och behålla dem? Problemet är inte akut men kan bli det inom några år.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2007
Foto: 

För att kartlägga vad som lockar unga till en viss arbetsplats har en dialogkonferens med yngre anställda genomförts.

- Snart väntar stora pensionsavgångar och vi måste vara med och konkurrera om ungdomarna, berättar Anders Strömquist, verksamhetschef på röntgenavdelningen. Hur får vi nöjda patienter samtidigt som stolta och motiverade anställda?

Annons

Anna Sandell är sjuksköterska på lasarettet. Hon började arbeta på Universitetssjukhuset MAS men flyttade sedan över till Trelleborgs lasarett.

- Det är lättare att få inflytande här i Trelleborg än i Malmö, säger hon. Här tar man också mer vara på kompetensen.

Det är inga små mål som ska nås för att lasarettet ska bli tillräckligt attraktivt i konkurrensen om den unga arbetskraften, acceptabel lön, möjlighet till kompetensutveckling, rimliga arbetsformer, möjlighet till friskvård. Dessutom ska patienterna få en bra vård och omvårdnad medan verksamhetens ska bli effektivare. Även Peter Malmgren, som är underläkare på medicinkliniken, ser fördelar med det lilla sjukhuset.

- En fördel är att man snabbt lär känna chefen så att han eller hon kan få förtroende för en, säger han. Det är viktigt när man ska fatta ett beslut mitt i natten.

- Nya på avdelningen får bra stöd och handledning, säger Anna Sandell. De vågar fråga och blir duktiga på kort tid.

Både han och Anna Sandell efterlyser fler aktiviteter som skapar gemenskap inom personalen även om det redan nu finns vattenjympa och line dance.

- Det hade varit bra med en träningslokal på sjukhuset, säger Peter Malmgren. personalen finns ju redan och vi har redan en träningstimme i veckan.

Redan i dag är det svårt att rekrytera till vissa specialiteter, till exempel vidareutbildade psykiatrisjuksköterskor, operationssjuksköterskor, barnmorskor och röntgenpersonal.

- Det är ju viktigt att rätt person söker, både socialt och yrkesmässigt, säger Peter Malmgren.

- Om man mår bra på jobbet så smittar det av sig på patienterna, säger Carina Wirth, personalchef på lasarettet.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons