Annons

Sjukvården får betalt för utförda uppdrag

Betalning för utförda uppdrag, så ska i fortsättningen ersättningen till enskilda sjukvårdsinrättningar betraktas. På torsdag tar regionstyrelsen ställning till ett förslag om hur den skånska hälso- och sjukvården ska styras från 2006.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2005

Målet med det nya betraktelsesättet är att öka produktiviteten och effektiviteten i verksamheten. Det blir också möjligt att jämföra produktivitet och effektivitet mellan olika sjukvårdsinrättningar, privata eller offentliga, så kallad benchmarking.

Varje år får regionens hälso- och sjukvårdsnämnd och de fem distriktsnämnderna anslag från regionfullmäktige som ska användas för att beställa vård hos de olika vårdinrättningarna. I nämndens underlag för nästa års budget, som ska vara klart i maj i år, ska ett förslag till principer för ersättningssystemet finnas med.

Annons

Hur ersättningarna ska konstrueras och utformas ska vara gemensamma för hela Region Skåne. Då kan produktiviteten jämföras mellan sjukvårdsinrättningarna. Men förslaget innebär inte att kravet på kontroll över totalkostnaderna släpps.

Den vård som ska styras från år 2006 kommer att utformas enligt Skånsk livskraft. Men för att detta ska fungera krävs att de fyra olika vårdlogikerna tydligt definieras och avgränsas från varandra. Närsjukvården framhålls särskilt i förslaget eftersom distriktsnämnderna kommer att ha de anslagen att fördela. Hälso- och sjukvårdsnämnden fördelar övriga uppdrag..

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons