Annons

Sjuktalen minskade för tredje året

2006 var de kommunanställda i Trelleborg sjuka i genomsnitt 8,3 procent av arbetstiden. 2009 var siffran nere i 5,4 procent.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2010

TRELLEBORG. Mellan 2008 och 2009 minskade den totala sjukfrånvaron med 1,0 procent. Hela minskningen fanns bland de långtidssjukskrivna. Den korta sjukfrånvaron, upp till 14 dagar, ökade dock något.

– Vi vet inte vad det beror på. Vi tror inte anledningen är att folk inte trivs på jobbet, det visar våra undersökningar att de gör. Det var kanske fler förkylningar och influensor som gick förra året, funderar Magnus Dahlberg, personalchef i Trelleborgs kommun.

Annons

Korttidsfrånvaron är den som kostar kommunen mest pengar eftersom arbetsgivaren betalar sjuklön de första 14 dagarna. Och eftersom korttidsfrånvaron ökade steg också totala kostnaden för sjukskrivningarna 2009 med 100 000 kronor till 23,8 miljoner.

Att långtidssjukskrivningarna minskat tror Magnus Dahlberg har två orsaker. Dels har kommunens satsat mer resurser på rehabilitering och dels har de hårdare regler för långtidssjukskrivning som samhället satt upp fått effekt.

Kommunens mål är att på två år minska sjukfrånvaron till fem procent.

– Man ska aldrig slå sig till ro. Vi kommer att införa ett system för varje rehabilitering, så att man kan följa hela processen och kontrollera att uppföljningar inte tappas bort, säger Magnus Dahlberg.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons