Annons

Sjukskrivningar minskade

Långtidssjukskrivningarna minskar stadigt. Inom loppet av två år har de gått ned med ungefär 25 procent. Enligt försäkringskassans Rune Rosberg kan minskningen bero på kassans eget rehabiliteringsarbete.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2005

Åtskilliga personalchefer inom näringslivet och offentliga sektorn har suckat djupt när de har sett sjukskrivningstalen skjuta i höjden under de senaste åren.

Antalet sjukskrivna har varit rekordstort under slutet av 1990-talet och en bra bit in i det nuvarande decenniet.

Annons

– Nu vänder det, berättar Rune Roslund som är controller på försäkringskassans Skånekontor. Han ser en tydlig tendens, framför allt när det gäller dem som varit borta från sina respektive arbetsplatser under mer än ett år. Rune Roslund har gjort en jämförelse av sjukskrivningstalen mellan januari 2002 fram till december förra året.

– I december hade 433 personer varit sjukskrivna i ett år. Detta kan jämföras med våren 2003 då hela 580 personer varit sjukskrivna under ett år, säger han.

Exakt vad det är som bidragit till den här utvecklingen med minskade sjukskrivningar kan Rune Roslund inte förklara. Han klargör att det inte finns någon entydig sanning.

– Försäkringskassans offensiva arbete, försöket att få ned antalet sjukskrivna, har påverkat den nu positiva trenden. En förbättring av rehabiliteringsarbetet har nog också varit framgångsrikt, tror Rune Roslund.

Den 25-procentiga minskningen från perioden januari 2002 fram till december 2004 har heller inget att göra med att arbetsgivaren numera får betala 15 procent av sjukskrivningskostnaderna.

– Lagen trädde i kraft vid årsskiftet och det är för tidigt att se om den kan ha satt några spår i statistiken, säger han.

Nästa steg för försäkringskassan är att analysera inflödet, det vill säga se om antalet som precis blivit sjukskrivna, har ökat.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons