Annons

Sjuksköterskor vill inte längre ha önskeschema

Sjuksköterskorna på lasarettets avdelning 11 vill inte längre ha ett så kallat önskeschema. Vårdförbundet har nu sagt upp den delen av det lokala kollektivavtalet och vill återgå till fasta rullande scheman.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2012
Trelleborgs lasarett.
Trelleborgs lasarett.Foto: 

– Medlemmarna har tagit initiativet till detta eftersom det inte fungerar så väl längre, säger Janet Parmvi, förbundsombudsman på Vårdförbundet avdelning Skåne.

Modellen som även kallas "tvättstugeschema" finns fortfarande kvar på andra avdelningar på lasarettet. Men på avdelning 11 menar sjuksköterskorna att arbetsgivaren inte längre tar någon större hänsyn till medarbetarnas önskemål. Dessutom tycker de att framförhållningen inför varje nytt schema är för kort vilket i stor utsträckning påverkar deras privatliv. Varje nytt fastställt schema behöver inte meddelas förrän 14 dagar innan det träder i kraft.

Annons

– Vi har gjort en analys och utvärdering av detta och kommit fram till att det inte fungerar så som det var tänkt, säger Janet Parmvi.

Syftet med modellen var att medarbetarna, utifrån vissa fasta kriterier, själva skulle kunna lägga in sina arbetspass och därmed styra över sin arbetstid. I grundschemat finns ett visst antal helger som varje medarbetare ska arbeta. Men Vårdförbundet menar att den nu uppsagda schemamodellen ofta slutar med att medarbetarna måste arbeta ytterligare helgpass. I uppsägningen skriver Vårdförbundet även att "bemanningsläget är ansträngt och vid sjukfrånvaro och andra ledigheter beordras regelmässigt passbyte och helgpass därutöver."

Uppsägningen av avtalet kom till Region Skåne den siste januari. Dagen efter försvann möjligheten till flextid för alla sjuksköterskor i hela Region Skåne. Enligt Janet Parmvi har dessa två olika händelser inte att göra med varandra. Flexavtalet sade Region Skåne upp med hänvisning till att man ville ersätta de 180 olika modeller för flextid som tidigare tillämpats med ett nytt enhetligt avtal. Vårdförbundet valde att inte skriva under avtalet. Därför har medarbetarna inte från den förste februari inte möjlighet att tillämpa flextid.

– Även här har arbetsgivaren brukat det på ett felaktigt sätt. Det har gått smygande. För sjuksköterskor fungerar flexavtal inte som på arbetsmarknaden i övrigt att man själv till viss del kan bestämma att man vill gå hem tidigare eller komma senare en viss dag. Andra kan lämna sina papper på skrivbordet. Våra medlemmar måste fullfölja patientmöten och dokumentation.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons