Sjukhusdag om ortopedi

För ett år sedan hissades alla varningsflaggor på Trelleborgs lasarett inför specialiseringen på ortopedi. Nu uttrycker alla förvåning över hur bra resultatet har blivit.
Trelleborg • Publicerad 26 augusti 2005

Tre olika sjukhus delar på ansvaret för den ortopediska operationsverksamheten, Universitetssjukhuset MAS, Universitetssjukhuset i Lund och Ystads lasarett. Läkare från respektive sjukhus opererar "sina egna" patienter.

– Jag är förvånad över hur bra det har gått, säger Johan Malmvik, UMAS-ortoped. Personalen på avdelningarna ser en utmaning i att ta hand om patienterna på bästa sätt.

På fredagen genomfördes Ortopedins dag på lasarettet. All personal som jobbar med ortopedi, 165 personer fördelade på 14 grupper, följde en bana där stegen i den ortopediska behandlingen visades upp på olika stationer.

– Vi vill att alla ska lära känna verksamheten, säger Marianne Palmkvist Berg. Man visar upp vad man gör.

Trelleborgs lasarett är ett delvis nytt sjukhus med specialisering på ledplastikkirurgi, framför allt utbyte av knä- och höftleder, och närsjukvård. Från att ha varit en diversehandel och lasarettet blivit en specialbutik.

– I dag opererar vi 31 leder i veckan, säger Anders Lindstrand, ortoped från Lund. Det är något fler än som opereras i Hässleholm, det andra specialiserade ortopedisjukhuset.

Patienterna från andra sjukhus som nu opereras i Trelleborg har inga invändningar mot det. Malmöpatienter är vana vid det, men även med lundapatienter har det gått bra.

– Dessutom har samarbetet mellan Malmö och Lund varit ganska friktionsfritt i Trelleborg, säger Johan Malmvik. Vi har enats om vårdprogram.

Genom att operera så många ledproteser skapas också möjligheter för forskning och utveckling i Trelleborg. Två universitetssjukhus samarbetar och ett nytt skelettlab finns på plats med stereoröntgen.

– Det är världens modernaste för stereoröntgen, säger Ulf Nyman, verksamhetschef på röntgen. Där kontrollerar vi proteserna efter operation.

– Vi tror att vi kommer att klara vårdgarantin som träder i kraft den 1 november, säger Anders Lindstrand.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.