Annons

Sjukdomsdrabbade träd har gjort sitt

Inget är sig likt i allén förbi Jordberga gods mellan Källstorps kyrka och väg 101. De en gång så ståtliga almarna och kastanjerna har blivit brutalt nedsågade. De ligger i vägkanten, tärda och murkna. Almarna har smittats av den fruktade almsjukan och kastanjerna är också sjukdomsdrabbade.
Trelleborg • Publicerad 13 november 2006
Efter många års påtryckningar från Jordberga gård har Vägverket beslutat såga ned och plantera nytt.
Efter många års påtryckningar från Jordberga gård har Vägverket beslutat såga ned och plantera nytt.Foto: 
Allén norr om Källstorp är inte längre någon allé. De sjuka almarna har huggits ned och placerats i vägkanten. Inom kort ska almarna ersättas av lönn och lind. BILD: TOMAS NYBERG
Allén norr om Källstorp är inte längre någon allé. De sjuka almarna har huggits ned och placerats i vägkanten. Inom kort ska almarna ersättas av lönn och lind. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Skopan i jorden för nya träd.
Skopan i jorden för nya träd.Foto: 

Vägverket har därför tagit beslutet att plantera en helt ny allé som blir en blandning av lönn och lind. Jordberga Gård har länge fört samtal med Vägverket om att föryngra allén, och nu blir det verklighet.

– Det är enormt många sjuka träd i allén. Varje år har man tagit bort ett 15-tal döda almar. Och till slut blir det ju ingen allé kvar, säger Catherine von Arnold på Jordberga gård.

Annons

Catherine von Arnold berättar att man velat förnya allén i 15 år utan att få gehör från Vägverket. Tanken från deras sida har i stället varit att plantera nytt i hålen som uppstår mellan träden, något som Catherine von Arnold inte varit så road av.

– En allé ska vara jämn, det är ju det som är meningen med alléer. Det ska inte vara en blandning av olika bredder och höjder, säger hon. Catherine von Arnold tror att inställningen till alléer har förändrats på senare år och att de numera ses som en tillgång, inte bara för kulturlandskapet. De kan bland annat vara till stor nytta under snöstormar, eftersom de markerar en väg.

Nu gapar allén tom. Men inom en femårsperiod tror Catherine von Arnold att allén vuxit till sig igen. Ambitionen är nämligen att plantera så stora plantor som möjligt.

Blandningen av lönn och lind tror hon kommer att fall ut väl.

– Jag tror det kommer att harmoniera fint, säger Catherine von Arnold.

Vägverket har medvetet valt att plantera två olika trädslag. Detta för att minska risken att smittsamma sjukdomar sprids mellan träden.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons