Sjuåring gick en vecka med bruten arm

När sjuårige Tristan Kolezar bröt underarmen missade sjukvården att röntga den. För sjuåringen betydde det en vecka utan gips och med smärtor. "När jag slog i armen kändes det som att benändarna hoppade åt sidan", säger sjuåringen.
Trelleborg • Publicerad 15 oktober 2010

Tristan Kolezar knäpper upp skjortärmen och kavlar upp den över armbågen. Armen är gipsad sedan den 23 september. Då hade han gått över en vecka med bruten arm.

Den 15 september föll han illa från klätterställningen i skolan. Mamma Jenny Kolezar tog honom till Näsets läkargrupp som remitterade honom vidare till röntgenmottagningen i Trelleborg. Remissen beskrev smärta i vänster underarm och handled och att en fraktur inte kunde uteslutas.

Tristan Kolezar röntgades av en sköterska.

– Hon sa att det inte var någon skelettskada och att vi kunde åka hem, säger Jenny Kolezar.

Hon blev förvånad över resultatet.

– Jag frågade: "Var det verkligen inte brutet?", säger hon.

Svaret var nej och hon fick åka hem med sin son. Smärtan i armen gick inte över. Pappa Jesper Kolezar tyckte att han ändå skulle försöka använda armen och vara med på idrotten i skolan.

Efter en vecka insåg föräldrarna att allt inte stod rätt till. Armen var hård på ovansidan och Jenny Kolezar letade fram remissen som röntgenmottagningen hade kompletterat med röntgensvaret "Vänster handled: ingen skelettskada". Men något svar om underarmen fanns inte nedskrivet. Jenny Kolezar lade ihop ett och ett: Underarmen hade helt enkelt inte röntgats.

– Det är tråkigt. Det kan inte vara så svårt att bara följa en remiss, säger Jesper Kolezar.

Efter ännu ett besök på röntgenavdelningen och akuten fick Tristan Kolezar den rätta diagnosen, att armen var bruten på två ställen. Den 25 oktober ska han ta bort gipset. Beskedet familjen fått är att hans arm kommer att bli fullt återställd, men förtroendet för vården har fått sig törn.

– Jag tänker på alla äldre personer som har fullt förtroende för sjukvården och som kan råka illa ut, säger Jesper Kolezar.

Anna Thulin
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.