Annons

Sju skånska bad rödlistades i fjol

Elva av Sveriges 461 större badplatser klarade inte EU:s krav på vattenkvalitet förra sommaren. Det är en försämring jämfört med 2009, då tre bad fick underkänt. Nio av de elva är kustbad på väst- och sydkusten.
Trelleborg • Publicerad 16 juni 2011
Foto: Claes Nyberg

Elva av Sveriges 461 större badplatser klarade inte EU:s krav på vattenkvalitet förra sommaren. Det är en försämring jämfört med 2009, då tre bad fick underkänt.

Nio av de underkända badplatserna är kustbad och ligger på västkusten och i Sydsverige, medan de två insjöbaden finns i Mellansverige. Badvattnen uppfyllde inte EU:s obligatoriska krav eftersom de inte klarade gränsvärdet för halterna av E.coli-bakterier.

Annons

EU-kommissionens årliga badvattenrapport visar att 96,5 procent av de svenska kustbaden klarade EU:s obligatoriska krav förra sommaren. Det är en försämring jämfört med 2009 då 98,1 procent av kustbaden godkändes.

Fyra av fem kustbad uppfyllde EU:s strängare regler som är på väg att genomföras i unionen.

Så gott som alla insjöbad, 98,6 procent, klarade EU-kraven i fjol, två badplatser underkändes jämfört med en 2009. Knappt fyra av fem klarade de kommande strängare kraven.

Inga kust- eller insjöbad stängdes tillfälligt eller permanent under badsäsongen 2010.

Sverige hamnar på 14:e plats, strax över genomsnittet, bland de kontrollerade EU-länderna. I topp ligger Cypern som uppfyller alla krav. De övriga på tio-i-topp-listan är Kroatien, Malta, Grekland, Irland, Bulgarien, Portugal, Finland, Storbritannien och Lettland.

Generellt har badvattenkvaliteten vid både kuster och insjöar i EU försämrats under de senaste åren. Men fortfarande klarar nio av tio bad EU:s minimikrav.

Martin Strandberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons