Sju miljoner om året går till bolag utan syfte
I en organisationsöversyn över det kommunala bolaget Trelleborgs Kommuns Utvecklings AB framkommer stora brister. Det är bolagets och kommunens sätt att sköta frågor gällande näringsliv, turism och marknadsföring som kritiseras skarpt. Både Ulf Bingsgård, moderat ordförande i kommunstyrelsen, och Catherine Persson, socialdemokrat och andre vice ordförande i kommunstyrelsen är överens om att verksamheten har stora brister.
- Vi yrkade på en översyn redan i oktober 2007 för att det fanns skäl att titta på rollfördelningen i verksamheten, säger Persson. - Det har varit bristande styrning och det har saknats en vision för arbetet. Vi kom fram till att det inte fungerar optimalt i dag och att någon borde komma utifrån och titta på det, säger Bingsgård.
Under drygt tre månaders tid har ett externt företag granskat och intervjuat medarbetare inom kommunen och utvecklingsbolaget. Enligt rapporten har kommunstyrelsen ingen koll på vad deras årliga bidrag på sju miljoner kronor går till och bolaget sägs inte ha någon målsättning med sin verksamhet, när det gäller näringsliv och turism. "Det är oklart vad kommunen har åstadkommit med satsade medel" står det i rapporten.
Varför brister verksamheten i så många delar?
- Till stor del faller det tillbaka på min företrädare Egil Ahl som satt på båda stolarna (kommunstyrelsens ordförande och styrelsemedlem i utvecklingsbolaget) och på så sätt begränsade sig. Man har inte heller tagit de undersökningar som svenskt näringsliv år efter år gjort, som visar att Trelleborg ligger i bottenträsket, på allvar. Man har sopat problemet under mattan, säger Bingsgård.
Catherine Persson håller inte med om att Egil Ahl ligger bakom problemen.
- Det kan också var så att det var bra att han satt på båda stolarna, säger Catherine Persson.
Oavsett anledningen till problemen så väljer de båda att blicka framåt för att få till en förändring.
- Jag tycker vi måste överväga vilken driftsform vi har. Men jag har inte hunnit läsa rapporten ännu så jag kan inte kommentera det än, säger Persson. Ulf Bingsgård har en rad åtgärdsförslag. Han vill bryta ut både turismen och marknadsföringen ur bolaget och se till så att de frågorna får en central roll inom kommunen.
- Det är hälsosamt att koncentrera sig fullt ut på näringslivsfrågorna. Det har visat sig att synergieffekterna inte kommit och i stället har det skapats frustration, säger Bingsgård.
Förslaget om en koncernbildning av alla de kommunala bolagen är också en strategi som på sikt kan lösa vissa problem, enligt Bingsgård.
- Då blir det en naturlig och bättre ägardialog och man kan inte sitta i koncernen och inte ta tag i frågorna.
Utvecklingsbolagets näringslivschef och vd Per Johansson vill i nuläget inte kommentera problemen med hänvisning till att han inte läst rapporten. Anna Wild, turistchef i utvecklingsbolaget anser att synpunkterna som kommer fram i rapporten är bra och att det behövs tydligare mål framöver.
- Jag vill inte kommentera organisationen men det absolut viktigaste är att vi sätter ett mål med arbetet. Mål, vision och strategi är det viktigaste, säger Anna Wild.