Annons

Sju mil väg kan bli enskild

Vem vill ta över ansvaret för drygt sju mil väg inom Trelleborgs kommun? Så mycket väg kan komma att föras över från allmän till enskild väg om ett aktuellt utredningsförslag går igenom.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

Lantbrukare som redan har enskilda vägar att underhålla kan få betydligt mer. - Jag har inte reflekterat över hur det kan bli. Men det verkar kvitta vad vi säger eller hur det drabbar oss, säger Ivar Hansson utanför Västra Torp uppgivet. Han och hans far har redan idag fem kilometer enskild väg att underhålla. Ivar Hansson beräknar att den totala kostnaden för de fem kilometerna blir omkring 10 000 kronor om året, eget arbete inräknat. Om utredningsförslaget går igenom innebär det att drygt 70 kilometer väg som idag är allmän kommer att föras över till att bli enskild. Till grund för beräkningen ligger Vägverkets trafikflödeskartor som visar årsdygnsmedeltrafiken, dvs hur många bilar i genomsnitt som trafikerar en viss vägsträcka. Med detta sätt att räkna kommer 100 tunga långtradare inte med i statistiken över huvud taget eftersom det blir mindre än en om dagen utslaget på ett år. Ett utredningsförslag ligger på Näringsdepartementet som föreslår att allmänna vägar med en medeltrafik på under 125 fordon om dygnet ska överföras till enskild väg. Om en allmän väg förs över till enskild innebär det att alla som bor längs vägen får vara med och betala för underhållet. Statsbidragen och de kommunala bidragen ligger klart under kostnadstäckning, dvs fastighetsägarna får betala det själva. En vägförening måste bildas med en styrelse som bl a får ansvar för upphandling av skötseln av vägen.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons