Annons

Sjösättning väcker vårkänslorna

Trelleborg • Publicerad 16 april 2005
Sjöscouterna Anders Persson, Pontus Renmarker och Jens Bergenholtz fanns vid kajen när scoutbåten Tilda lyftes i. BILD: CLAES NYBERG
Sjöscouterna Anders Persson, Pontus Renmarker och Jens Bergenholtz fanns vid kajen när scoutbåten Tilda lyftes i. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Stora sjösättningsdagen i Gislövs hamn är visserligen ett klart vårtecken. Men den har ändå något av julafton över sig.

När de två stora kranbilarna kommer, kapabla att lyfta båtskrov på uppemot sju ton, och lägga dem i vattnet med en hastighet av en i kvarten, då vankas det nämligen segelsäsong.

Annons

Det väcker vårkänslor inte bara hos de garvade, oömt klädda veteranerna i Trelleborgs båtsällskap, utan även hos i unga sjöscouters hjärtan. Kompisarna Pontus Renmarker, 15 och Jens Bergenholtz, 14 , missade inte när sjöscoutkårens största båt, den 7,7 meter långa Maxi 77:an Tilda lyftes tillbaks i det våta på lördagen.

– På vintern underhåller man båtarna och lär sig knopar och sådant. Men seglingen är årets höjdpunkt, säger Pontus.

– Det är det man längtar efter hela vintern! utbrister Jens.

Först den 21 maj har sjöscouterna segelhissning för sina optimistjollar, och i sommar blir det utflykter:

– Vi ska åka över till Danmark och gå på Tivoli, berättar Pontus, som varit sjöscout sedan han var sex år. "Landscouterna" vet inte vad de missar, tror killarna:

– Det blir härligt. Det är en speciell känsla att få hissa segel och bara tyst glida igenom vattnet, säger Pontus Renmarker och kisar mot vårsolen.

23 båtar kom i Gislövs vatten på lördagen. De som inte fick plats på turlistan får vänta till den 30 april. Men det är ändå först kring Kristi Himmelsfärd som segelsäsongen tar fart på allvar.

– Än så länge dröjer det nog ett par-tre veckor innan folk ger sig ut och seglar, berättar båtsällskapetsThord Herlöfsson.

– Det är lite för kallt fortfarande, det märker man om inte annat om man kommer ut en bit.

Lars Thulin

Annons

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

GISLÖVS LÄGE
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons