Annons

Sjösäkert projekt i hamn

EU har sagt ja till sjösäkerhetsprojektet Baltic Master som har sitt ursprung i Östersjökonferensen i Trelleborg för ett drygt år sedan.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2005

Projektet kostar sammanlagt 35 miljoner kronor varav EU står för hälften.

Vid Östersjökonferensen i Trelleborg i fjor antogs en gemensam deklaration om sjösäkerheten i Östersjön, den så kallade Trelleborgsdeklarationen.

Annons

Deklarationen undertecknades av Sydsam, B7, som organiserar de sju stora öarna i Östersjön samt Euroregion Baltic. En arbetsgrupp bildades som gav region Blekinge i uppdrag att samordna ett projekt om säkerhet till sjöss ur ett regionalt och lokalt perspektiv.

Det har nu resulterat i projektet Baltic Master, som bland annat ska syssla med att planera transportkorridorer i Östersjön, så kallade motorvägar till havs. Samarbete vid sjöolyckor mellan olika länders myndigheter ska också förbättras.

Ett av problemen med deklarationen är dock att de ryska deltagarna från Euroregionen Baltic reserverade sig. Främst på grund av att deklarationen hänvisade till Östersjön som ett särskilt känsligt havsområde.

Arbetet med Baltic Master leds av region Blekinge men Trelleborgs kommun är en av deltagarna, liksom region Skåne. Arbetet med Baltic Master ska pågå under två och ett halvt år med start nu i sommar.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons