Annons

Sjöräddningen får ökade resurser

Nu ska sjöfararna utanför Trelleborg kunna känna sig tryggare. Sjöräddningen får mer resurser för första hjälpen till sjöss, både syrgas och defibrillator, och personalen ska få utbildning i ett mer avancerat omhändertagande av skadade och sjuka.
Trelleborg • Publicerad 28 maj 2002

Först drog Region Skåne in sjukvårdspersonal som kan hjälpa till vid sjöräddningsinsatser. Sedan fick Sjöräddningssällskapets räddningsstation i Trelleborg 50 000 kronor av Johan och Greta Kocks stiftelser för att komplettera sjukvårdsutrustningen ombord på båtarna. En förutsättning för att sjöräddningen ska ha nytta av den nya utrustningen är att Socialstyrelsen lättat på reglerna för att få ge avancerad första hjälpen. Pengarna ska användas för att köpa in syrgasutrustning, defibrillator och en ny typ av bår. Vardera räddningsbåten får en bärbar syrgasutrustning och den stora båten, Goran, får dessutom en fast utrustning med högre kapacitet. Region Skåne har ansvaret för sjukvården ut till Sveriges territorialvattengräns, men den beredskapsgrupp som fanns på Allmänna sjukhuset i Malmö upplöstes när Öresundsbron togs i bruk. Dessutom har ambulanssjukvårdarna inom Region Skåne fått besked om att inte delta i sjöräddningsaktioner. Enligt lagstiftningen har Sjöfartsverket ansvaret för att föra sjuka och skadade från fartyget till närmaste hamn. Men det är inte ovanligt att sjukvård behövs ombord på fartyget eller under resan in. Med den nya utrustningen kommer sjöräddningen att kunna göra en betydligt större insats än tidigare.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons