Annons

"Sjöormen har sprutat fel i tjugo år"

Sjöormen sprutar vatten, men den har inte sprutat rätt på över 20 år, trots renoveringen på 90-talet. Det hävdar en man som bland annat arbetade med fontänen när han jobbade på kommunen för 25 år sedan.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2003
BILD: MÅRTEN SVEMARK
BILD: MÅRTEN SVEMARKFoto: 

- Det är en bedrövelse att se hur vattnet sprutar och det är konstigt att vi i vår moderna tid inte kan få den att spruta så som den gjorde 1935, säger mannen som vill vara anonym. Sjöormen sprutar vatten ur fem olika munstycken. Två mindre strålar ur näsborrarna, en grövre stråle ur var mungipa och en stor vattenmassa ur gapet. Vattenkaskaden som faller från gapet är enligt mannen tänkt att forma en spegelblank yta, och de små strålarna från mungiporna ska rinna utmed sidorna som tunna pärlband. Det är främst här som problemet ligger. Sjöormens "vattenlågor" sprutas i dag ut i ojämn mängd. Någon spegelblank yta och några pärlridåer är det inte tal om. Mannen hävdar att felet skulle kunna rättas till genom att munstyckena ställs rätt. Han hade hoppats på en förändring vid renoveringen på 90-talet, men problemet kvarstår. - De har bytt ut pumparna, men det är munstyckena det är fel på, säger mannen. På Kommunal teknik tycker man att fontänen sprutar som den ska. De har inte fått in några synpunkter på hur vattnet rinner. - Det kan hända att den inte sprutar exakt som 1935, men jag tycker att det är vackert som det är, säger Peter Dyberg på Kommunal teknik som skött fontänen i fyra år utan anmärkningar. På Axel Ebbes museum och Trelleborgs museum känner man inte heller till att vattnet eventuellt inte sprutar såsom konstnären en gång avsåg. Allehanda har sökt bildbevis i museets databas, men utan resultat. Har du en närbild av sjöormshuvudet från förr? Hör av dig till Allehanda så kanske saken kan redas ut en gång för alla.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons