Annons

Sjöfolk hoppas på pensionsavgångar

Varslet av 50 anställda inom Scandlines kom inte som någon överraskning för fackklubben Seko sjöfolk. 34 tjänster inom deras avtalsområde kan försvinna och ytterligare ett antal personer kan få byta arbetsplats.
Trelleborg • Publicerad 26 mars 2010

– Götaland har ju varit ute till försäljning ett tag. Nu har vi fått ett slutdatum och slipper spekulera, säger Åke Sönerud, klubbordförande för Seko sjöfolk på Scandlines.

Förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren pågår just nu för fullt. Enligt Åke Sönerud har man i första hand gått igenom vilka som kan bli aktuella för pension. Men det kommer inte att täcka det antal som nu behöver sägas upp.

Annons

– Uppsägningar blir det. Men det är inte klart hur många. Det är inte färdigförhandlat, säger Åke Sönerud.

Turordningen bland de anställda räknas över hela Scandlines i Skåne, alltså både för de som är anställda i Trelleborg och i Helsingborg. Det gör att en del kan tvingas byta både arbetsort och färja. Matroser, maskinister och intendenturpersonal ingår i Seko sjöfolks avtal.

I fjor sades sammanlagt 36 personer på Scandlines i både Helsingborg och Trelleborg upp på grund av försämrad ekonomi för rederiet.

– Nu hoppas man att industrin ska komma igång så att Scandlines behöver köpa en ny båt, säger Åke Sönerud.

Färjan Götaland har varit uthyrd till TT-line sedan årsskiftet och legat ute till försäljning. Enligt Stena Line, som äger svenska Scandlines, har ett cypriotiskt rederi nu köpt färjan.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons