Annons

Sista veckan med gänget

Efter år av osäkerhet och ekonomisk turbulens går Jobb Service Syd i graven på torsdag. För flera av de anställda ser framtiden osäker ut. TA har träffat en besviken skara medarbetare som gör sina sista arbetsdagar på en omtyckt arbetsplats.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2013
Foto: 
Besvikna. De anställda på Jobb Service Syd arbetar nu sina sista dagar i företaget. Lars Håkansson, Dennis Persson, Tamer El Tamemi, Bengt Andersson, Lotta Richt och Lotta Johnsson säger att de kommer att sakna gemenskapen.
Besvikna. De anställda på Jobb Service Syd arbetar nu sina sista dagar i företaget. Lars Håkansson, Dennis Persson, Tamer El Tamemi, Bengt Andersson, Lotta Richt och Lotta Johnsson säger att de kommer att sakna gemenskapen.Foto: Anna Wahlgren

– Titta här, säger Bengt Andersson och öppnar dörren till garaget där Jobb Service Syd förvarar sina verktyg och maskiner.

– Så här mycket plats behöver vi inte, om man parkerar sin bil här inne så hittar man den knappt igen.

Annons

Bengt Andersson ler snett. Men återgår snabbt till allvaret. På torsdag lämnar de anställda Jobb Service Syd som den ekonomiska föreningens årsstämma beslutade att lägga ner i slutet av maj. Anledningen var framförallt bristande lönsamhet.

Det stora garaget, och de även i övrigt rymliga lokalerna med snickeri, syateljé och fint renoverade kontor, har för medarbetarna blivit en symbol för den havererade ekonomin. Hyran är 51 000 kronor per månad, enligt föreningens budget.

– Vi hade klarat oss hur bra som helst med en lokal som har en hyra på 20 000, säger Bengt Andersson.

För flera av de anställda är framtiden nu osäker. Fyra har fått nya jobb inom kommunen, och ytterligare några kan vara nära anställningar. För vissa är det en återgång till socialbidrag och praktikplats som gäller.

Lotta Richt blev nyligen anställd i Jobb Service Syd, men måste nu sluta igen. För henne är det tillbaka till ruta ett.

– De anställer oss och höjer vårt självförtroende. Man kommer igång och får ordning på sina rutiner. Sen sparkar de undan benen på oss. Det är katastrof, säger hon.

De som har anställts i Jobb Service Syd har svårt att få jobb på annat sätt, därför lämnar föreningen ett stort tomrum efter sig.

– Det är synd för alla arbetslösa och missbrukare som vi hade kunnat hjälpa. De flesta av oss som jobbar här har haft ett missbruk och har svårt att få jobb, men på grund av Jobb Service Syd har vi kunnat komma tillbaka i samhället, säger Bengt Andersson.

Tomas Djurfeldt är enhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen och har sedan årsskiftet varit operativt ansvarig för föreningen. Enligt honom finns det ingen klar plan för hur man ska ta hand om den kategorin arbetssökande i framtiden.

– Det här beslutet kom ju väldigt snabbt. Det blir en utmaning för förvaltningen att lösa det, säger han.

Annons

Det råder också en del frågetecken kring hur de uppdrag som Jobb Service Syd utfört åt kommunen ska skötas framöver. Till exempel har serviceförvaltningen flitigt använt sig av Jobb Service Syd för bland annat lokalvård och fastighetsskötsel.

– Vi får lösa det på ett eller annat sätt. Jag tycker det är synd att den här möjligheten försvinner, det är bra människor som har skött sina uppdrag på ett bra sätt, säger förvaltningschefen Krister Clerselius.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons