Annons

Sista passet med gänget

Låten "Hot Stuff" pumpas ut ur högtalarna. Armar och ben rör sig hit och dit. Det är tisdag förmiddag på Söderslättshallen och motionsledaren Ulla Ryblom håller sitt sista gympapass någonsin.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2012
Deltagarna på lättgympan följer Ulla Rybloms instruktioner under uppvärmningen.
Deltagarna på lättgympan följer Ulla Rybloms instruktioner under uppvärmningen.Foto: 
Ulla Ryblom har varit gympaledare i Trelleborg sedan 1966. På tisdagen höll hon sitt sista gympapass.
Ulla Ryblom har varit gympaledare i Trelleborg sedan 1966. På tisdagen höll hon sitt sista gympapass.Foto: 

Ulla Ryblom har varit gympaledare i Trelleborg sedan 1966. Det har blivit många pass och skratt genom åren. Mellan trettio och fyrtio deltagare samlas varje tisdag för att träna kondition, styrka och rörlighet.

Ulla Ryblom har själv gympat sedan 1946. Hon gick sedan en kurs på idrottsfolkhögskolan Lillsved för att lära sig hur man planerar ett gympapass.

Annons

– Jag började med att hålla i ungdomsgrupper. Sedan har det blivit många olika klasser genom åren, säger Ulla Ryblom.

– Det var min gymnastiklärare Gulli Pott som inspirerade mig en gång i tiden. Hon började med gympa till musik och var väldigt lättsam. Det var helt nytt på den tiden.

Gympaengagemanget har inneburit många resor och upplevelser för ledaren.

– Jag har varit i Halmstad, Berlin, Örebro och Danmark, säger hon.

Beslutet att sluta som ledare efter alla dessa år har inte varit lätt att ta. Men Ulla Ryblom fyller snart 78 år och tycker att det börjar bli lite jobbigt att planera gympapassen.

– Någon gång måste man ta det steget, och det är bättre att sluta när det fortfarande känns roligt, säger hon.

Hon tror dock att det kommer kännas lite tomt i höst när terminen brukar starta. Efter alla år av engagemang har Ulla Ryblom blivit utsedd till hedersmedlem i föreningen Träningscentret. Hon får gå gratis på alla föreningens aktiviteter. Så sysslolös kommer hon knappast vara i höst. Ulla Ryblom jobbar dessutom fortfarande en dag i veckan med redovisning.

Gerty Teltscher, som är vice ordförande i föreningen Träningscentret, påpekar att det är en stor förlust för alla medlemmar.

– Hon har ju varit med sedan begynnelsen. Det var redan i samband med att Motionsklubben och Trelleborgs gymnastikförening gick samman och bildade Träningscentret, säger Gerty Teltscher.

1992 belönades Ulla med Svenska Gymnastikförbundets högsta utmärkelse, en Lingmedalj.

Annons

Dagens pass kändes som en vanlig terminsavslutning för den rutinerade gympaledaren. Som mest har Ulla haft sex pass i veckan. Sedan har hon gradvis trappat ner.

– Men det har varit precis lika roligt hela tiden. Jag älskar att röra på mig, och det är väldigt viktigt, säger Ulla Ryblom.

En gång slet hon av sin ena hälsena i samband med en kurs.

– Jag åkte hem från lägret på kryckor, och fick stå över gympan en hel termin.

Hon ser fram emot att inte vara uppbunden varje tisdagsförmiddag framöver.

– Nu ska jag bara hitta ett gympapass som jag själv kan gå på i höst, säger Ulla Ryblom med ett leende.

Louise Löfgren
Madeleine Gripsten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons