Sista grävet innan byggstart

Redan i slutet av sommaren kan Trelleborgshem börja bygga på den gamla smedjetomten. Efter flera års utredningar, överklagande och undersökningar återstår nu endast två mindre arkeologiska utgrävningar.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2013
Foto: 

Turerna kring tomten på hörnet Västergatan/Bryggaregatan har varit många men nu är det inte lång tid kvar innan Trelleborgshem kan sätta spaden i marken. Först ska det dock göras en arkeologisk slutundersökning, som länsstyrelsen beslutat om.

Trelleborgshem har valt att göra en alternativ grundläggning med pålning. Detta innebär att de fornlämningar som finns i marken påverkas minimalt. Dock finns det två ställen som behöver undersökas på djupet. Det handlar om totalt 100 kvadratmeter, där hissen ska vara samt där byggkranen kommer att stå.

– De ska börja efter midsommar och efter sommaren räknar vi med att komma igång med bygget, säger Pia Jönsson.

Planerna för tomten är ett hus med 26 lägenheter, ett LSS-boende med åtta lägenheter samt en konferenslokal som Dannegården ska hyra. 13 månaders byggtid innebär att alltihop kommer att vara klart i september 2014.

De fynd som görs kommer att tas upp och sparas. De arkeologiska förundersökningarna som tidigare gjorts innebär att man på länsstyrelsen har en ganska klar bild av vad som kommer att hittas.

– Den här tomten ligger vid en väldigt gammal korsning. Västergatan är den gamla strandvägen och Bryggaregatan tror vi är så gammal som bronsålder. Jag räknar med att man hittar medeltida lager på tomten, säger Mats Mogren, arkeologihandläggare på länsstyrelsen.

Han berättar att man kommer att gräva ända ner till strandvallen. Det som inte grävs upp bevaras under den nya byggnaden.

Pia Jönsson ser fram emot att få komma igång.

– Vi har stått i startgroparna länge, men nu känns det som att det börjar lossna, säger hon.

Det är Kulturen i Lund som fått uppdraget att göra utgrävningarna. Kostnaden, som Trelleborgshem får stå för, beräknas till drygt 800 000 kronor.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.