Annons

Sista dagen på Centralskolan

Sommarlovet betyder att skolgårdarna töms på barn. På den 133 år gamla Centralskolan är det för gott eftersom den snart ska stängas. Igårkväll tog eleverna och lärarna ett festligt avsked av sin skola med bal och middag.
Trelleborg • Publicerad 12 juni 2009
Anna-Sara Ganslandt är jobbat på Centralskolan i över 34 år.
Anna-Sara Ganslandt är jobbat på Centralskolan i över 34 år.Foto: 

TRELLEBORG. Efter många, långa diskussioner om obefintlig ventilation och dålig arbetsmiljö blir det nu tyst. Centralskolan läggs ned och kommer troligtvis att säljas nästa år. På skolan har trelleborgsbarn fått lära sig att räkna och skriva i 133 år. Men efter morgondagens skolavslutning stängs skolan och de 120 nuvarande eleverna får ha sina lektioner på Liljeborgsskolan och Ljunggrenska skolan istället.

Anna-Sara Ganslandt är den lärare som jobbat längst på Centralskolan. Hon har varit fast anställd sedan 1975 och innan dess var hon själv elev på skolan. Anna-Sara blir tårögd vid tanken på flytten även om hon vetat om det länge.

Annons

– Det lärarlaget vi har nu är nog det bästa jag har varit i under alla år. I veckan satt vi på vår sista konferens tillsammans och då lovade vi varandra att vi ska fortsätta hålla kontakten även om vi jobbar på olika skolor, berättar hon.

Redan i höstas började skolan att tömmas på elever när förskolebarnen flyttade till Ljunggrenska. Nu följer ettorna, tvåorna och treorna efter medan femmorna börjar på Liljeborgsskolan. Fjärde- och sjätteklassarna går kvar på Central en termin till innan de också flyttar till Liljeborg. Två av klasserna kommer att blandas upp med klasser på de nya skolorna.

Först i våras blev det bestämt vart de 20 lärare som är anställda på skolan ska ta vägen.

– De som undervisar mest 4-6 hamnar på Liljeborg och de som mest undervisar 1-3 hamnar på Ljunggrenska. Ett tungt skäl till var man hamnar har också varit att eleverna ska ha känd personal kring sig, säger rektor Peter Hansson.

Anna-Sara och de andra lärarna har fått ägna de sista dagarna på terminen till att packa. Överallt står halvfulla flyttkartonger och massor av saker har fått slängas. Fram till nu har Anna-Sara haft ett helt klassrum till sitt förfogande - på Liljeborg väntar en halv bokhylla och ett skrivbord.

Minnena är många och medan Anna-Sara går och packar ihop i sitt klassrum kommer de tillbaka till henne.

– Något av det roligaste jag har varit med om här på Centralskolan är våra skolavslutningar inne i Stadsparken. Det har alltid avslutats med att vi lärare överraskat barnen med att sjunga och klä ut oss till någon av artisterna i årets melodifestival. Vi är ju dåliga, men eleverna tycker att det är roligt!

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons