Annons

Sista chansen att se himlafenomen

På Sveriges nationaldag kan man beskåda ett himlafenomen som inte återkommer förrän år 2117. Så med stor sannolikhet är det sista chansen för de flesta att få se Venus passera framför solen på morgonen 6 juni.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2012
Foto: JIM TILLER

Under hela våren har man kunnat se Venus lysa klart på aftonhimlen. Vissa kvällar har Venus legat nära Jupiter och även månen och bildat en mycket vacker konstellation på kvällshimlen.

Men nu befinner sig Venus för nära solen för att vara synlig, utom just på morgonen 6 juni, då man kan iaktta den när den passerar solens yta.

Annons

En så kallad Venuspassage uppstår när Venus passerar mellan solen och jorden. Planeten ses som en mörk punkt som under loppet av några timmar passerar solskivan.

Den senaste passagen inträffade 8 juni 2004. Men efter årets passage dröjer det ända till december 2117 till nästa gång. Även då kommer det en ny passage efter åtta år: Venuspassager kommer nämligen oftast i par, två och två med åtta års mellanrum, men med drygt 100 år mellan paren.

Från Trelleborgs horisont är det bara den sista delen av passagen som blir synlig, eftersom den redan har börjat när solen går upp över horisonten.

Solen går upp ungefär vid klockan halv fem 6 juni och redan cirka tio minuter i sju släpper Venus kontakten med solskivan.

Under passagen kommer solen att stå lågt över horisonten, först i nordöstlig riktning och senare i ost-nord-ost.

Utom en bra väckarklocka för att komma upp 04:30 så behövs det något skydd för ögonen för att kunna se Venuspassagen.

Den klassiska metoden med en bit exponerad fotofilm håller inte, menar dagens experter. Fotofilm är kanske också en bristvara i dessa digitalkameratider.

Det går däremot bra med en bit svetsglas av den mörkaste typen, som ska finnas i välsorterade järnhandlar.

Med hjälp av en mindre kikare kan man också projicera bilden av solen på en bit vitt papper, den kanske säkraste metoden.

Om det mot förmodan skulle bli dåligt väder i Trelleborg på nationaldagen kan man titta på Venuspassagen på nätet. Keckobservatoriet på Hawaii direktsänder fenomen på internetadressen: http://keckobservatory.org/news/venus_transit_live_keck_observatory

Observera att på Hawaii är datumet 5 juni när passagen inträffar.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons