Annons

Sist i Skåne får Trelleborg ny röntgenteknik

Som sista sjukhus i Skåne fick Trelleborgs sjukhus på tisdagen en magnetkamera. En tung bjässe som krävde lyftkran och uppslaget hål i väggen för att kunna ta sin plats.
Trelleborg • Publicerad 17 april 2007
Marginalerna var små på båda sidorna när maskinen lyftes ner till trygg mark. Bild: Tomas Nyberg
Marginalerna var små på båda sidorna när maskinen lyftes ner till trygg mark. Bild: Tomas NybergFoto: 
Svajandes i luften.
Svajandes i luften.Foto: 
Rummet har förberetts för maskinens ankomst så att magnetfältet inte ska störas.
Rummet har förberetts för maskinens ankomst så att magnetfältet inte ska störas.Foto: 

Sjuksköterskor trängdes i fönstren, elektriker sprang runt och tog bilder och sjukhuschefen fick något oroligt i blicken när den dyrbara maskinen svajade flera meter uppe i luften för att tillslut lyftas på plats.

Inte bara var maskinen på väg att fastna mellan väggen och staketet, dess ankomst blev även något extraordinär eftersom sjukhuset har varit tvungen att såga ett hål i väggen för att bjässen skulle kunna klämmas in.

Annons

Men vad gör man inte för en maskin som man har väntat på i flera år?

- Den är viktig för vår vård. Hittills har vi varit tvungna att skicka patienter till Lund eller Malmö när de ska magnetkameraundersökas, säger överläkare Staffan Sjöberg och förklarar vad kameran egentligen gör:

- Magnetkameran är en förfinad utveckling från röntgen som gör att skadliga röntgenstrålar inte längre behöver användas. I stället har magnetkameran ett kraftigt magnetfält med radiovågor som är utan skadliga effekter och samtidigt effektivare.

Hjärna, ryggmärg och ledband är delar som magnetkameran effektivt får bilder av och därför kan den diagnostisera sjukdomar som stroke och diskbrock. Men att ha en enorm maskin med ett starkt magnetfält i rummet är inte helt okomplicerat.

Maskinen kan dra åt sig magnetiska metallföremål med en väldig kraft och därför måste allt från klockor, skiftnycklar och till och med rullstolar hållas utanför rummet för att inte patienten som undersöks ska bli attackerad av föremål.

Förberedelser för magnetfältet hade dock redan genomförts innan maskinen ens var på plats.

- Rummet är klätt i koppar för att inte magnetfältet och omgivningen ska störa varandra. Utan det hade exempelvis lokalradion slagits ut och det tror jag ingen hade blivit glad av, säger Roger Persson från Siemes som sköter installationen. Den 7 maj ska magnetkameran vara driftklar och därefter väntas sjukhuset utföra cirka tio undersökningar per dag.

Den enda frågan som i nuläget väcks är vad man ska kalla undersökningen när det inte längre går att säga att manska röntga sig. Överläkare Staffan Sjöberg föreslår det något klumpiga begreppet magnetkameraundersöka och sjukhuschefen Fredrik Fexner har inget direkt svar.

- Men avdelningen kommer ändå fortsätta heta röntgenavdelningen, säger han.

Lina Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons