Annons

Simon kan simulera 88 olika krämpor

Dockan klagar över smärtor, pupillerna utvidgas, pulsen slår i hals och handleder, blodtryck och syresättning påverkas, medicinering ger effekt.
Trelleborg • Publicerad 14 augusti 2006

Simulatorn Simon är en del av det nya kliniska forskningscentrumet på Universitetssjukhuset MAS, CRC. Forskningscentrumet ska länka ihop sjukhusets kliniker med den medicinska forskningen.

– Vi pratar om en treminuters regel, säger Carl-David Agardh som är chefsläkare på Umas. Det ska inte vara mer än tre minuters promenad från vårdavdelningen till forskningen.

Annons

Simon är programmerad för 88 olika tillstånd med sjukdomar eller skador. Umas är det enda sjukhuset i Sverige som systematiskt utbildar all sin traumapersonal, som arbetar med skador orsakade av yttre våld, även i icke-medicinska färdigheter som samarbete, kommunikation och beslutsfattande. Även utformningen av det nya akutintaget kan prövas i simulator först. Det är där Simon kommer in i stället för en svårt drabbad patient. – Nu vill vi ha en docka som motsvarar en sjuåring, säger Christer Carlsson, verksamhetschef på Centrum för medicinsk simulering. Som det är nu kan vi inte träna på barnsjukdomar och skador på barn.

Inom många andra verksamheter som flyg, sjöfart och kärnkraft är det vanligt att använda simulatorer i utbildningen. Men sjukvården har kommit in sent.

Det kliniska forskningscentrumet invigs under en hel vecka. Då kommer bland annat en del av den forskning som bedrivs på CRC att presenteras. På fredag när det är öppet hus finns också en nallemottagning på plats för alla de nallar som är sjuka eller behöver plåstras om.

Många får diagnosen cancer men dör sällan av den ursprungliga formen. Utan det är när metastaserna, dottertumörerna, bildas i särskilt känsliga organ som lungorna eller levern som patienten dör.

– Det är spridningen som dödar, berättade Tommy Andersson, professor i experimentell patologi. Tumörcellen rör sig snabbare än andra celler. Om vi kan hämma rörelsen så kan vi påverka spridningen av cancer.

Forskarna på CRC har nu hittat ett ämne som verkar hämma cellrörelsen och på möss har det visat sig minska spridningen från bröstcancer till lungorna med 75 procent och från bröstcancer till levern med över 80 procent.

– Hittills har det inte funnits någon behandling för cellrörelsen, säger Tommy Andersson. Även i diabetesforskning och forskning om åderförkalkning ligger CRC långt framme. Åldersdiabetes tillhör de snabbast ökande sjukdomarna i världen. Ökningen beräknas till 72 procent fram till år 2025. Orsaken är en samverkan mellan arv och miljö. Vissa gener som förr gav en överlevnadsfördel orsakar nu sjukdom.

En ärftlig störning av förbränningen av fett leder till att fett lagras i olika organ. Forskarna räknar med att kunna säga vem som är i riskzonen och vem som kommer att svara på behandling.

Även åderförkalkning är en vanlig åkomma. Men inte alla former är farliga. För att skilja ut de farliga formerna krävs avancerad bilddiagnostik som kompletteras med forskning kring blodmarkörer.

Christer Hansson

Annons

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons