Annons

Simkunskaper kartläggs

Simkunnigheten bland eleverna i årskurs 5 i Trelleborg kartläggs. Samtliga ungdomar genomgår under terminen det så kallade Vattenprovet och de som inte klarar det ska få extra stöd.
Trelleborg • Publicerad 24 november 2005
Femteklassarna från Anderslöv tvekar inte att kasta sig i vattnet. De som klarar provet belönas med en liten medalj i form av en vattendroppe.BILD: CLAES NYBERG
Femteklassarna från Anderslöv tvekar inte att kasta sig i vattnet. De som klarar provet belönas med en liten medalj i form av en vattendroppe.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Femteklassare från Anderslövs skola står på bassängkanten i simhallen och får instruktioner från Sven-Bertil Mattsson, tränare för TSS. Sedan hoppar de i vattnet en och en och ger sig iväg på en 200-meter lång simtur. 150 meter bröstsim och 50 meter rygg ska de klara av för att klara provet och få en liten vattendroppe som bevis på insatsen.

Vattenprovet är ett samarbetsprojekt mellan Svenska simförbundet och landets kommuner. Tanken är att ta reda på hur simkunnigheten ser ut, att förbättra den bland barn i årskurs 1-5 samt att starta en diskussion om att skolans simkunnighetsmål ska gälla från årskurs 3. Kursmålet i skolan i dag är att eleverna ska kunna simma och hantera nödsituationer när de går i femman.

Annons

I Trelleborg läggs simundervisningen i dag upp av gymnastiklärarna på respektive skola. Lisbeth Olsson, lärare för femteklassen, tycker att ungdomarna på Anderslövs skola får en bra simundervisning.

– Årskurs 2 åker mycket hit för att de sedan ska klara målet i årskurs 5, säger Lisbeth Olsson.

De som inte kan simma ges möjlighet att åka och träna en gång i veckan för att bli bättre. Och när eleverna går i femman ska de klara skolans mål.

– Sedan skulle man vilja lära dem ännu mer, säger Lisbeth Olsson. Tjejerna och killarna simmar sina längder, byter från bröstsim till ryggsim och hoppar upp ur bassängen när de klarat provet. Sven-Bertil Mattsson delar ut märken till alla som klarat sig. En av dem är Johan Andersson som lärde sig simma för fyra år sedan.

– Jag går på simskola varje sommar. Det är viktigt att kunna simma om man till exempel är ute på en båt och den sjunker, säger Johan Andersson.

Klasskompisen Amanda Törnqvist lärde sig simma i 5-årsåldern i en pool hemma hos släktingar. Genom skolan har hon även fått andra simkunskaper.

– Vi simmade mycket i fyran och då fick vi till exempel lära oss att livrädda en docka, säger Amanda Törnqvist.

I början av december ska samtliga femteklassare ha gjort Vattenprovet. Därefter sammanställs resultaten och skickas ut till skolorna och till skolförvaltningen.

– Innan vårterminen börjar ska skolorna och förvaltningen få reda på hur de ligger till och sedan har de en termin på sig att eventuellt vidta åtgärder, säger Sven-Bertil Mattsson.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons