Sillen från Skanör säljer som smör
– Sill gör man ju inte på två timmar, säger Charlotte Lendrop och petar ut farinsocker ur ögat med ena pekfingret. I andra handen håller hon en hink med brun sockerblandning som hon just strött ut över några rosa laxar.
– Om det är stressigt? Mycket!
Aldrig förr har rökeriet sålt så mycket sill till jul. Charlotte Lendrop beräknar att de sålt slut på 800 kilo. Tillsammans med Markus Holmberg stod hon i den dåligt isolerade lokalen och packade ner beställningar till klockan två på natten. Allt går manuellt. Det är inte så tunga lyft men det är mycket att tänka på.
För en månad sen öppnade paret upp en ny butik i Malmö.
De trodde att det skulle ta ett tag för folk att hitta dit och kunde inte drömma om att de skulle sälja så mycket fisk som de redan har gjort. Förutom sillen så gick trettio kilo gravad lax åt på två timmar.
Hur känns det då?
– Förargligt. Det är förargligt att sillen håller på att ta slut! Men det är roligt att det går bra också.
Daniel Skoog har packat ner tusentals sillbitar i plastburkar de senaste veckorna. Nu försluter han den sista lådan och pustar ut. Han har inte tjuvsmakat på en enda.
– Jag äter inte sill, säger han.
Nu ska han och de andra tre medarbetarna göra röror och fixa till laxar. Arbetet är helt okej.
– Vi är ett gäng som stått här och jobbat. Man står här och snackar lite skit.
Det gäller att vara varmt klädd för lokalen är kall. Daniel Skoogs arbetskläderna består därför av lager- på lager principen. Ytterst toppas den tredje tröjan med en tjock fleece och därefter värmetröja.
Charlotte Lendrop går runt i lokalen och berättar om olika laxar och sillar. Det märks att det här är det enda hon tänkt på den senaste tiden.
– Jul och påsk är de högtider vi har mest att göra "sillmässigt", säger hon.
Vad ska du göra när ni stänger inför helgen?
– När jag kommer hem... Ja... Då får jag fatta pennan och skriva rim.
Helene Rothstein Sylvesten