Annons

Siktet inställt på Sydafrika

Av en slump kom han med på resan som ska ta honom till andra sidan världen.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2006
Oskar Bengtsson åker till Sydafrika. I packningen har han bland annat choklad, ett önskemål från ungdomarna i Kapstaden. Bild: Claes Nyberg
Oskar Bengtsson åker till Sydafrika. I packningen har han bland annat choklad, ett önskemål från ungdomarna i Kapstaden. Bild: Claes NybergFoto: 

Oskar Bengtsson går Barn och fritidsprogrammet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. På torsdag sätter han sig i ett flygplan för den 14 timmar långa resan till Kapstaden i Sydafrika.

– I förra veckan blev jag jättenervös plötsligt en dag, men nu är det ganska lugnt. Men lite känns det ju, säger han.

Annons

Han kom med på resan av en slump genom ett tips från en lärare på skolan, och nu är han fullt engagerad i projektet som är ett utbyte mellan unga människor i Sverige och Sydafrika. Resan arrangeras och bekostas av Zenit som är en del av Sidas ungdomsprogram.

– Idén är att vi ska få se hur de har det, hur de bor och lever, säger Oskar Bengtsson. Det är sex stycken unga från olika delar av Skåne som reser på torsdag, bland annat Lotta Tjärdahl från Trelleborg som också går på Söderslättsgymnasiet, och de ska vara i Kapstaden i tio dagar.

– Vi har ingen aning om vad vi ska göra. De har satt ihop ett program till oss och det ska bli mycket spännande att se vad de har hittat på, säger Oskar Bengtsson.

Oskar och de andra har framfört en önskan att få besöka Robben Island där Nelson Mandela suttit fängslad och de afrikanska ungdomarna har lovat att försöka uppfylla deras önskemål.

– Annars ser jag mest fram emot att se hur de bor, säger Oskar Bengtsson.

– Och att få möjlighet att se alla djuren där. Det finns ju till och med pingviner, säger han.

I december kommer ungdomarna från Kapstaden att komma på besök till Sverige.

– Vi tyckte det vore roligt att visa dem våra Luciatraditioner och allt annat runt julen, säger Oskar Bengtsson.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons