Annons

Sigun slår ett slag för ekologiskt i kopparna

Den som vill förändra världen kan börja med valet av kaffebönor, tycker Sigun Grönlund, ordförande i naturskyddsföreningen i Trelleborg. "Ekologiskt är inte mycket dyrare och ibland inte dyrare alls", säger hon.
Trelleborg • Publicerad 6 oktober 2006
Under torsdagens ösregn passade Ann-Sofie Ericsson på att smita in på biblioteket för att ta en kopp ekologiskt kaffe och en kik i dagens TA.
Under torsdagens ösregn passade Ann-Sofie Ericsson på att smita in på biblioteket för att ta en kopp ekologiskt kaffe och en kik i dagens TA.Foto: 

På biblioteket har man under två dagar med anledning av Miljövänliga veckan presenterat olika slags ekologiska och rättvisemärkta kaffesorter som inhandlats i butiker runtom i Trelleborg.

– Vi har även kontaktat kaféer och försökt att förmå dem att börja servera ekologiskt kaffe. De som hitintills har sagt ja är Café Ebbe här på biblioteket, Idunbageriet och Kaffe & The-gourmén, säger Sigun Grönlund. Orsaken till att hon tycker att ekologiskt och rättvisemärkt borde vara ett självklart val är främst att kaffe är en av de mest besprutade grödorna som importeras till Sverige. Svenskarna konsumerar i snitt nio kilo kaffe per person och därför kan våra kaffevanor ge stort eko ute i världen. Rättvisemärket, eller fairtrade, ska garantera att arbetare och odlare får en ordentligt betalt för sitt kaffe.

Annons

– Jag förstår inte varför man tvekar, när man väl har satt sig in i hur mycket skillnad det gör, säger Sigun Grönlund som själv druckit ekologiskt kaffe i över tio år.

Konventionella odlingar kallas för solkaffeodlingar och det innebär att all annan växtlighet utom kaffeträden bekämpas med gifter. Kaffeträdets naturliga växtmiljö är under högre träd i skogen och det är också så man odlar ekologiskt kaffe på så kallade skuggkaffeodlingar.

– I en skuggkaffeodling kan det förekomma över 180 vilda fågelarter. Bara i orörd regnskog kan man finna ett större antal arter, säger Sigun Grönlund, som hoppas att fler personer ska upptäcka vinsterna med en miljövänligare kaffeval.

Smaken är det enligt Sigun Grönlund ingen skillnad på. Förutom möjligen en eftersmak av gott samvete.

Sara Riis Hasselskog

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons