Annons

"Signal om att barn inte är viktiga"

Den planerade ombyggnaden av skolgårdarna i Anderslöv är nu hotad. ”Det här ger signalen att barn inte är viktiga.” säger föräldern Joakim Larsson.
Trelleborg • Publicerad 5 juni 2013
I den ursprungliga planen skulle skolorna i Anderslöv äntligen få utökade och upprustade skolgårdar. Föräldern Joakim Larsson tycker skisserna ser bra ut. Men nu visar det sig att pengarna inte räcker. I ett nytt förslag kommer endast hälften av förändringarna bli verklighet.
I den ursprungliga planen skulle skolorna i Anderslöv äntligen få utökade och upprustade skolgårdar. Föräldern Joakim Larsson tycker skisserna ser bra ut. Men nu visar det sig att pengarna inte räcker. I ett nytt förslag kommer endast hälften av förändringarna bli verklighet.Foto: Sara Johari
Låg- och mellanstadieskolan i Anderslöv har i dag en rad lekredskap som inte längre går att använda. Här planerades många förbättringar, men nu är det osäkert vad som kommer att bli av.
Låg- och mellanstadieskolan i Anderslöv har i dag en rad lekredskap som inte längre går att använda. Här planerades många förbättringar, men nu är det osäkert vad som kommer att bli av.Foto: 

Joakim Larsson har haft barn i Väståkraskolan under elva år. Han är trött på att så lite har gjorts för skolgården under tiden.

-När det gäller låg- och mellanstadiet har man bara tagit bort lekredskapen när de gått sönder. Väldigt sällan ersätter man dem, säger han.

Annons

Skolgården som hör till högstadiet är liten. Därför har bildningsförvaltningen köpt marken där det tidigare låg en bensinstation. Meningen är att där ska anläggas grönområde och basketplan. Den nya skolgården ska vara tillgänglig för båda skolorna.

Samtidigt planeras åtgärder för att göra trafiksituationen kring vändplatsen och parkeringen säkrare.

Joakim Larsson har nu fått höra att pengarna inte räcker till för allt som har planerats. Bildningsnämndens ordförande bekräftar det.

-Vi har fått reda på att nämnden inte kommer att få ersättning för den ökade driftskostanden. Detta måste vi stå för inom vår befintliga budget. Och den kostnaden är svår att bära, säger Lars Mikkelä (M).

Pengar för investeringen, tre miljoner kronor, finns redan. Men när skolgårdarna är ombyggda blir den extra driftskostnaden knappt en halv miljon kronor per år. Detta blir helt enkelt för dyrt. Bildningsförvaltningen har därför skissat på ett förslag till en nedbantad version av ombyggnaden.

-I det nya förslaget blir driftskostnaden 200 000 kronor per år, säger Calle Karlsson, administrativ controller på bildningsförvaltningen.

I det nya förslaget, vars investeringskostnad är 1,5 miljoner kronor, har man plockat bort trafikåtgärderna. Man kommer att försöka fullfölja planerna för den nya marken så gott det går.

-Sen hoppas vi att så mycket som möjligt blir kvar av pengarna så att vi åtminstone kan göra något på låg- och mellanstadieskolans gård, säger Calle Karlsson.

Nämnden väntas ta ställning till det nya förslaget på ett möte om en vecka. Detta bekymrar Joakim Larsson:

-Så som skolgårdarna ser ut nu sänder politikerna signaler att barn inte är viktiga. Nu har man chansen att göra motsatsen, visa att barn visst är viktiga, säger han.

Martin Falkenby
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons