Showtime på Smygeskolan

Man ska vara vänner och respektera varandra som man är. Det är sensmoralen i den musikal som elever på Smygeskolan arbetat med i flera veckor. På måndagen spelades de tre sista föreställningarna av sju.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2008
Anton Stelter river av ett solo på sin egentillverkade gitarr.
Anton Stelter river av ett solo på sin egentillverkade gitarr.Foto: 
"Divorna" Lona Malmenborg-Sundin, Lovis Holmgren, Linn Okmark och Emma Christensson.
"Divorna" Lona Malmenborg-Sundin, Lovis Holmgren, Linn Okmark och Emma Christensson.Foto: 
Smygekören som stöttar musikalartisterna består av elever från fyran, femman och sexan.
Smygekören som stöttar musikalartisterna består av elever från fyran, femman och sexan.Foto: 
Nollan (Liv Olander) och Ettan (Liam Öjvindsson).
Nollan (Liv Olander) och Ettan (Liam Öjvindsson).Foto: 
Christoffer Jacobsson spelar den elake Hoodie som tar Mössans (Anton Cederfeldt Vahlne) mobiltelefon.
Christoffer Jacobsson spelar den elake Hoodie som tar Mössans (Anton Cederfeldt Vahlne) mobiltelefon.Foto: 
Allt ljus är på dansarna när elever i femman och sexan på Smygeskolan spelar musikalen Showtime för kompisarna. Bild: Tomas Nyberg
Allt ljus är på dansarna när elever i femman och sexan på Smygeskolan spelar musikalen Showtime för kompisarna. Bild: Tomas NybergFoto: 

"Mössan" har en mössa som han själv gjort i slöjden. Han gillar sin mössa, men på skolan blir han retad. Mössan ser ut som en kanelbulle, tycker barnen på skolan.

Men "Mössan" vill ändå vara sig själv, och viker sig inte för de andra elevernas glåpord. Med späd röst sjunger han om sitt öde i ett klassrum på Smygeskolan.

Anton Cederfeldt Vahlne spelar "Mössan" i musikalen Showtime.

- Det är jätteroligt att göra det här. Det har gått bättre för varje gång vi spelat, säger Anton Cederfeldt Vahlne.

Alla elever i årskurs fem och sex har deltagit i uppsättningen av musikalen. De har också haft hjälp av fjärdeklassare i kören.

Förutom att sjunga och dansa har eleverna gjort dekoren, sytt kläder, tillverkat instrument fixat med ljud och ljus samt gjort programblad.

- Eleverna har varit jätteduktiga, de har jobbat hårt med att öva in danser och sjunga. Tänk att de är så modiga. De går upp och sjunger solo helt utan vidare, säger läraren Anita Bergström. Föreställningen har spelats både för föräldrar och andra elever på skolan, och på måndagskvällen var det dags att framföra den för allmänheten. Men eleverna verkar inte särskilt nervösa inför att framträda för publik.

- Några är kanske nervösa, men inte jag. Det är roligt att sjunga, vi har tränat varje dag i två veckor, säger Liv Olander, som spelar Nollan, en av huvudrollerna.

I uppförandet av musikalen har eleverna haft hjälp av föräldern Anna-Lena Sundin och musikläraren Carina Turesson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.