Annons

Servicenämnden lovar fortsatt matservering

För att säkerställa restaurangverksamheten för äldre på Gröningen och Akka ska detta villkor skrivas in i hyresavtalen. Det beslutade servicenämnden under tisdagen. Tills någon kan ta över kommer kommunen att fortsätta laga mat till äldre.
Trelleborg • Publicerad 13 december 2012
Foto: Claes Nyberg

Turerna har varit många när det gäller köken på Akka och Gröningen. I somras beslutade servicenämnden att stänga köken eftersom de är dyra att driva och dessutom konkurrerar med privata intressen. Därmed bryter verksamheten mot kommunallagen, menade nämnden då.

Efter stora och envisa protester beslutade kommunfullmäktige i slutet av november att återremittera hela verksamhetsplanen för 2013. Kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) lovade under samma möte att restaurangverksamheten inte kommer att stängas.

Annons

Innan dess gick serviceförvaltningen ut med förfrågan för att hyra ut köket på Akka efter årsskiftet. Två krögare är intresserade.

– Nu kommer serviceförvaltningen att föra samtal med dessa två för att se om någon kan ta över så fort som möjligt, säger Gunnar Grafström (M), ordförande i servicenämnden.

Socialdemokraterna yrkade på att ett villkor ska skrivas in i hyresavtalen: verksamheten måste ha restauranginriktning för att säkerhetsställa servering till de äldre.

– Det fick vi igenom och det känns bra. Vi inom socialdemokraterna har hela tiden velat behålla köken i kommunal regi och kämpat för det. Men nu har vi gett upp det. Detta hoppas vi blir en bra lösning, säger Thomas Westman (S), ledamot i servicenämnden.

Även på Gröningen kommer restaurangverksamheten att fortsätta, beslutade servicenämnden. Förvaltningen har nu fått i uppdrag att gå ut med förfrågan till privata krögare för att hitta en hyresgäst. Men tills detta är löst kommer köket att fortsätta i kommunal regi. Hur det ska gå till rent praktiskt är inte bestämt. Personalen på både Akka och Gröningen är omplacerade med start den 1 januari.

– Men detta går före. Om vi inte har en lösning den 1 januari stannar de kvar på Akka och Gröningen, säger Gunnar Grafström.

Sverigedemokraterna planerar att komma in med ett yttrande till protokollet. De anser att om man inte hittar någon privat krögare måste kommunen fortsätta att driva köken.

Ann Ekstrand
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons