Annons

Servicelägenheter saknar brandlarm

Det är mycket större risk att dö i en brand om man bor på ett servicehus än i ett vanligt hem. Det visar brandstatistiken. På Akka i Trelleborg har alla inte ens en ordentligt monterad brandvarnare.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2002

Utav de 121 svenskar som omkom i bränder förra året bodde 14 på så kallade servicehus. Detta har fått räddningsverkets Ulf Erlandsson att reagera. - Det är alldeles för högt. Vad är det för service, frågar sig Ulf Erlandsson som tycker att det borde vara obligatoriskt med ett riktigt brandlarm i alla servicelägenheter. Men enligt lagen behöver servicehus inte vara utrustade med brandlarm. De räknas, till skillnad från äldreboenden och sjukhus, inte som vårdinrättning där det ställs sådana krav. I Trelleborg finns det på Akka 120 så kallade servicelägenheter och inte heller här finns något brandlarm i lägenheterna. Trelleborgshem som äger lägenheterna har delat ut brandvarnare till alla som bor i servicelägenheterna men de boende har själva fått montera dem. - Det finns inget ansvar från vår sida att montera dem. De anhöriga fick hjälpa till att montera dem när de delades ut av Trelleborgshem, säger Sonja Werelius, enhetschef på Akka. Och hon är medveten om att inte ens alla brandvarnare är monterade hos de äldre. - Nej, det är de inte. Inte alla, men om vi märker det så försöker vi i alla fall placera brandvarnaren så bra som möjligt, förklarar Sonja Werelius. Ulf Erlandsson tycker inte att en brandvarnare är tillräckligt i en servicelägenhet där det bor gamla människor. - När de flyttar dit så är de kanske friska och klara men sedan blir de allt sämre. De kanske både röker, tänder ljus och har en egen spis. Det kan hända mycket. Han tycker att kommunerna borde ta sitt ansvar och trots att inte lagen tvingar dem till det se till att brandlarm installeras även i servicelägenheter.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons