Annons

Service för bokmalar med förhinder

Ann-Maj Jönsson är en av dem som använder sig av ”Boken kommer”.
– Det är helt fantastiskt att jag får hem böcker, säger hon.
Trelleborg • Publicerad 7 oktober 2010
Hemleverans av böcker. Det erbjuder biblioteket genom ”Boken kommer” för dem som har svårt att själva komma och låna böcker.
Hemleverans av böcker. Det erbjuder biblioteket genom ”Boken kommer” för dem som har svårt att själva komma och låna böcker.Foto: 
Ann-Maj Jönsson har fått en leverans av en ny omgång böcker och packar förtjust upp dem en efter en. Hon nickar igenkännande åt flera av författarna medan andra är helt nya för henne.
Ann-Maj Jönsson har fått en leverans av en ny omgång böcker och packar förtjust upp dem en efter en. Hon nickar igenkännande åt flera av författarna medan andra är helt nya för henne.Foto: 

Lennart Andersson parkerar den svarta Volvokombin och lyfter ur en plastkasse fylld av böcker. Han går in genom en glasad dörr och upp en halvtrappa i huset innan han ringer på hos Ann-Maj Jönsson som skiner upp när hon öppnar dörren och ber honom ställa kassen på hallgolvet innanför dörren.

Ett par dagar tidigare har Ann-Maj Jönsson gjort sin bokbeställning hos bibliotekarien Karin Hermansson på Trelleborgs bibliotek.

Annons

– Jag läser allt mellan himmel och jord. Så det blir en kasse blandat, säger hon.

Lennart Andersson är vaktmästare och bokbusschaufför. Han får en kasse med färdiglästa böcker att ta med tillbaka.

– Där var väl ingen sådär jättebra men jag har läst dem allihop, säger Ann-Maj Jönsson.

Genom att hon låter Karin Hermansson göra ett urval har hon läst många böcker som hon själv aldrig hade tänkt sig.

– Det är klart att det trevligaste var när man själv kunde gå ner på biblioteket och läsa tidningen Norra Skåne från mina hemtrakter och sen titta på alla böcker. Det kan jag sakna, säger Ann-Maj Jönsson.

Men nu orkar hon inte längre att ta sig till biblioteket och har sedan ett år tillbaka använt sig av servicen ”Boken kommer”.

Just nu har Karin Hermansson hand om ett 40-tal låntagare som behöver få böckerna hemlevererade. Ungefär hälften behöver på grund av synskador, rörelsehinder eller läs- och skrivsvårigheter få särskilda talböcker.

– Just talböckerna skickas per post. De är inspelade i ett särskilt format som heter Daisy. De fungerar i vanliga cd-spelare men bäst är om man har en speciell Daisy-spelare. Då kan man lägga in bokmärken och så, förklarar Karin Hermansson.

En del låntagare gör som Ann-Maj Jönsson, ber Karin Hermansson plocka ihop lämpliga böcker.

– Första gången åker jag gärna ut själv och träffar låntagaren för att få en bild av vem personen är och så får de ett ansikte på mig. Då intervjuar jag dem lite för att höra vilken typ av böcker de vill ha.

Annons

Andra gör direkta beställningar på titlar eller önskemål utifrån en viss genre. Lånetiden är längre än vid vanligt lån.

– Vi har åtta veckor som grundlånetid. Men det kan både bli längre och kortare, säger Karin Hermansson.

INTERNAL INTERNAL
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons