Annons

Serresjöbor trötta på ljummet kranvatten

Nu får det snart vara nog. Det menar fem bostadsrättsinnehavare på Orkidévägen i Serresjö, som på fyra år inte haft tillräckligt varmt vatten i lägenheterna till dusch och disk.
Trelleborg • Publicerad 28 maj 2012
Rune Nilsson och Jan Persson är trötta på att duscha och diska i ljummet vatten. Alternativet, att spola ut tio liter vatten innan varmvattnet kommer, är kostsamt.
Rune Nilsson och Jan Persson är trötta på att duscha och diska i ljummet vatten. Alternativet, att spola ut tio liter vatten innan varmvattnet kommer, är kostsamt.Foto: Tomas Nyberg

– Det går åt 30-40 liter bara för en dusch. Det är vansinne, säger Jan Persson.

Problemen med varmvattnet i de nya områdena på Stavstensudde och Serresjö är en lika långdragen som sorglig historia. För kommunens fjärrvärmebolag har det kostat enorma summor att försöka få rätt på temperaturen, och för de boende har det inneburit tusentals liter utspolade totalt i onödan.

Annons

Problemet på Serresjö är att enligt Riksbyggen och de boende att vattnet, som Trelleborgs fjärrvärme AB levererar, inte håller tillräckligt hög temperatur vid leveranspunkten i bostadsrätternas förråd. De boende måste spola en lång stund för att få vettig temperatur i kranen till dusch och disk. Tapptiderna kan vara upp mot en minut långa, menar de boende.

– Man måste spola ut tio liter vatten innan det är tillräckligt varmt att duscha i. Om man börjar duscha ändå så blir vattnet varmt lagom tills man är klar, säger Rune Nilsson och suckar.

Han och grannen Jan Persson är två av fem bostadsrättsinnehavare som nu kopplat in miljöförvaltningen för att få rätsida på problemet. I brevet påpekar de att vattnet ska hålla en temperatur på 50 grader vid leveranspunkten, men det uppfylls inte på långa vägar menar de.

– Känn här, säger Jan Persson och pekar på en slang i förrådet. Inte en chans att det är 50 grader.

Samma dag som vi träffar Jan Persson och Rune Nilsson hävdar Rune att han mätt upp temperaturen till 39 grader vid leveranspunkten.

– Det är inget som är acceptabelt. Vi lever med oro för legionella och lunginflammation, säger han.

Rune Nilsson och Jan Persson menar att de tryckt på såväl bostadsrättsföreningen som fjärrvärmebolaget flera gånger utan resultat. Mätningar har gjorts vid ett flertal tillfällen och man har även varit ute och gjort vissa justeringar i värmecentralerna. Ingen märkbar eller varaktig förbättring har dock märkts.

– Vi vill ha ordenligt vatten. När vi fått det vill vi ha kompensation för vattnet som vi spolat ut i avloppet, säger Rune Nilsson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons