Annons

Ser bakom människans masker

Trelleborg • Publicerad 18 mars 2005
Regina Barkentin, bild- och fotolärare på Söderslättsgymnasiet, ställer i helgen ut på Galleri Gamla Väster i Malmö.BILD: CLAES NYBERG
Regina Barkentin, bild- och fotolärare på Söderslättsgymnasiet, ställer i helgen ut på Galleri Gamla Väster i Malmö.BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Sedan i höstas jobbar Regina Barkentin som gymnasielärare i Trelleborg i bild och foto. Hon har en gedigen bakgrund inom tecknande, måleri och fotografi. Bland annat med utbildning i grafisk teckning på Forum i slutet på 70-talet.

På Kursverksamheten i Malmö undervisade hon vuxna i bild och foto i fem år innan hon startade den egna fotostudion, Exhibibild, i Malmö tillsammans med Yvonne Rambring. I tio år jobbade Regina Barkentin med porträttfoto i bred bemärkelse innan hon gick vidare. Hon startade ett eget företag och började även göra författarporträtt och bokomslag.

Annons

– Jag tycker det är väldigt intressant och kul att fånga och ta fram en personlighet i bild. Det är en utmaning, säger Regina Barkentin.

Men det egna fotograferandet och målandet får nu stå tillbaka för jobbet på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Först på loven blir det tid över att ägna sig åt de egna uttrycken.

– Min huvuduppgift nu är att inspirera ungdomarna. Jag känner mig privilegierad, säger Regina Barkentin. För ett tag sedan tog hon med en del av sina elever på ett studiebesök hos Anders Mattsson på teatern i Malmö.

– Det var fantastiskt. En kick för eleverna, säger Regina Barkentin.

Anders Mattsson som har fotograferat teater i 35 år kommer för övrigt att ställa ut på Galleri Gamla Väster helgen efter Regina Barkentin.

Fotografin har funnits länge i Regina Barkentins liv. Hennes pappa hade först fotografi som hobby men jobbade sedan som porträttfotograf. Badrummet i barndomshemmet fungerade även som mörkrum.

– De där dofterna av kemikalier har man fått med sig, säger Regina Barkentin.

Själv fick hon sin första kamera när hon var 12 år och sedan dess har hon tagit bilder. Porträtt i olika former har varit ett återkommande tema under åren. Till de fotografer som influerat Regina Barkentin hör bland andra Imogen Cunningham, Cindy Sherman och Christer Strömholm. Bland 1900-talets målare Paul Klee. – Det här är rätt så barnsligt egentligen men det finns ändå en medvetenhet bakom, säger Regina Barkentin och visar en av sina nyare bilder, masker som är målade på ägg.

– Jag är intresserad av människans olika roller och masker. Av att våga se bakom den mänskliga masken, säger Regina Barkentin.

Hon ser en brist i samhället på en rak kommunikation och efterlyser fler möten och mer konfrontation.

Annons

Helgens utställning på Galleri Gamla Väster har titeln "In & Ut tryck" och omfattar förutom färgbilderna på de maskerade äggen, även porträtt. Regina Barkentin ser en linje i det hon gör. En utsatthet och nakenhet.

– Man ska ha respekt för livet och ha en ödmjukhet inför det. Alla människor är så oerhört sköra, säger Regina Barkentin.

Magnus Aspegren

Fotnot: I dag är det förhandsvisning på Regina Barkentins utställning på Galleri Gamla Väster mellan klockan 16"21. På lördag är det vernissage mellan klockan 12"16 och på söndag visas den klockan 12"15.

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons