Sen konstnärsdebutant sprider sina alster

När fotografen säger att Alvar Levaus konst påminner om den kände konstnären Bengt Lindströms blir Alvar glad.
Trelleborg • Publicerad 25 augusti 2009
Foto: 
Foto: 
Färgstarka tavlor utan enhetlig stil är Alvar Levaus kännetecken. Jag gör lite av varje, men porträtt klarar jag inte av, säger han.
Färgstarka tavlor utan enhetlig stil är Alvar Levaus kännetecken. Jag gör lite av varje, men porträtt klarar jag inte av, säger han.Foto: 

TRELLEBORG. – Ja, det kan nog stämma, säger han glatt och betraktar sina alster som hänger överallt i lägenheten hemma på Rådmansgatan.

Alvar Levau började måla först när han var 70 år gammal. Men när han väl börjat kunde han inte sluta. De senaste fem åren har han haft ett 15-tal utställningar i trakterna kring Trelleborg och Ystad. Nu är han aktuell med en permanent utställning på Buffé och kafé i Anderslöv och i september ställer han ut ett 30-tal tavlor i Mossby kaffestuga.

– Det blir inget särskilt tema, jag tar de jag tycker bäst om, säger Alvar Levau.

Stilen på Alvars konst är spretig. Han målar sånt som kommer upp i huvudet. Det kan vara en betraktelse över terroristattacken mot World Trade Center, eller trafikolyckorna på E 6.

– Den här kallar jag Dödens väg, säger Alvar Levau och pekar på en tavla i starka färger som skildrar det kaos som stundtals råder på vägen.

Starka färger är förresten ett kännetecken för Alvar Levaus konst.

– Jag vet aldrig vad det resultatet blir i förväg, det får bli vad det blir. Men det blir alltid mycket färg, jag älskar färg, säger Alvar Levau.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.