Annons

Semester är lika med sommar?

Semester... Visst tycker ni att det är ett fint ord? Det gör ju nästan alla.
Trelleborg • Publicerad 24 juni 2009
Foto: 
Foto: 

Semester har blivit som vår nya högtid. Det finns jul, midsommar, påsk – och så semester. Precis som inför julen är förväntningarna inför semestern skyhöga.

Man ska hinna vara kulturell och uppleva, vara ledig, vara social. Det får inte regna och det får – på inga villkor – vara bra väder här hemma samtidigt som man själv är på charter och flyter runt i det salta vattnet i Medelhavet. Och just det, man ska hinna vila upp sig inför de 47 veckorna på jobbet som väntar innan nästa semester är här.

Annons

Jag tycker att det är helt tokigt att vi lever så här. Det låter ju som att enda glädjeämnet på hela året är de fyra eller fem veckorna mitt i sommaren. Och inte hinner man väl bli speciellt utvilad under fyra veckors hetsflängande fram och tillbaka mellan olika resor och åtaganden?

Men det absolut konstigaste med hela den här semestergrejen är att alla tar för givet att man ska ha hela sin semester på ett bräde, mitt i sommaren.

Första åren i livet har alla sommarlov. Sedan blir vi större och måste börja jobba på lovet. Kanske får vi efter skolan börja vicka och när behövs det flest vikarier? Jo på sommaren, när alla fast anställda tar ut hela semestern på ett bräde. Alltså fortsätter man att jobba på sommaren, och som extrapersonal roffar man väl åt sig så mycket jobb man bara kan vilket betyder mindre "sommarlov" och mer sommarjobb. Men sedan, när man fått ett fast jobb sitter man där på våren och berättar glatt om att man till sommaren minsann ska ha sin första riktiga semester.

Det är precis som att alla tror att målet är att vi ska sluta cirkeln - att om vi får chansen ska vi glatt tacka ja till tio veckors semester mitt i sommaren, och så jobba alla andra veckor på året. Varför? Barn har sommarlov – inte vuxna. Är jag helt ensam om att tycka att en stor fördel med att jobba istället för att gå i skolan är att man kan få vara ledig när man vill, och att ledigheten kan spridas ut jämt över hela året?

Klart att det är skönt att ha sovmorgon och lediga dagar att fylla med precis vad som helst. Men det finns väl saker att göra på hösten, vintern och våren med. Semester är ett minst lika fint ord när höstmörkret tar över och gör vardagen ännu mer tristessfylld än vanligt. Se till att ha några veckor kvar då!

Johan Silfversten Bergman
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons