Annons

Sekelgammalt tak byts ut efter rasrisk

Det började med ett oroväckande fladdrande. Och det kommer att sluta med att hela taket på vattentornet byts ut för första gången på 97 år.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2009
Det var efter att en bit av plåttaket börjat fladdra i vinden som beslutet togs om att lägga om taket på vattentornet. Foto: Claes Nyberg
Det var efter att en bit av plåttaket börjat fladdra i vinden som beslutet togs om att lägga om taket på vattentornet. Foto: Claes NybergFoto: 

– Vi hoppas vi kan hitta en lösning som kan hålla i nästan 100 år till, säger Rolf Nilsson på kommunens fastighetsförvaltning.

Vid några tillfällen har mindre delar av koppartaket på vattentornet bytts ut, men i stort sett är det samma tak på vattentornet som när det byggdes 1912. Men nu är det dags att byta.

Annons

– Det var i förra veckan som vi upptäckte att taket såg lite konstigt ut. Det fladdrade lite, berättar Rolf Nilsson.

Fladdrandet togs på fullaste allvar, och redan samma dag åkte en plåtslagare ut, säkrade taket och plockade ner biten som fladdrade.

– Vi ville undvika att plåtbiten skulle få luft under sig och lossna. Givetvis får det inte hända att delar faller ner, det skulle vara mycket farligt, säger Rolf Nilsson.

Den överhängande risken är utraderad i och med att man säkrat upp taket. Men den här veckan kommer arbetet med att lägga ett nytt tak att inledas. Byggställningar beräknas kunna resas redan i veckan.

– Vi måste se över helheten. Det har hög prioritet, det måste vara klart innan höststormarna kommer, säger Rolf Nilsson.

När man ändå håller på vill fastighetsförvaltningen gå igenom fasaden också, och möjligen foga om på de ställen där det behövs.

Med största sannolikhet kommer även det nya taket på vattentornet att vara av kopparmaterial.

– Ett koppartak kan man täta utan att hålla på med fogmassor, säger Rolf Nilsson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons