Annons

Segdragen släckning efter Pergobrand

Släckningsarbete efter måndagens brand på Pergo pågick långt in på tisdagen. Men några förseningar i produktionen blir det inte och verksamheten drar igång igen redan under onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2005

Det var under natten till måndagen som man upptäckte att det rök från en av Pergos träspånssilos. Brandkåren tillkallades från Trelleborg, Vellinge, Skurup och Svedala och området evakuerades eftersom explosionsrisken var överhängande.

Vid lunchtid på måndagen lämnade räddningstjänsten över till Pergos egna personal, som tog sig an eftersläckning och sanering. Arbetet har varit segdraget och fortsatte till långt in på tisdagen. Branden har pågått långt ner i spånsilon och varit svår att komma åt enbart med vatten och skum.

Annons

– Hela silon har tömts men det pyr fortfarande på olika ställen, säger Staffan Söderqvist, informationsansvarig på Pergo, vid lunch på tisdagen. Vad som orsakat branden vet man fortfarande inte men både på räddningstjänsten och på Pergo spekulerar man om självantändning efter den senaste tidens värmebölja. Allt arbete på Pergo har avstannat under släcknings- och saneringsarbetet men nu har man tagit fram en tillfällig lösning så att produktionen går igång redan under onsdagen med ett nytt spånutsug.

Träspånet kommer i stället samlas upp i containers till silon åter är i bruk nästa vecka. Pergos egna lager av laminat gör också att leveranserna kan gå som vanligt.

– Än så länge har vi inga förluster. Den kommer bli minimal, säger Staffan Söderqvist.

Pergo kommer nu tillsammans med räddningstjänsten undersöka brandorsaken så att en liknande händelse kan förhindras i framtiden.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons