Annons

"Se människan bakom rubrikerna"

Att säga att församlingshemmets publik fängslades på måndagskvällen låter som en ordvits, men det är en underdrift. Annika Östberg berättade om sina 30 år i fängelse, och vägen ut ur heroinberoende och prostitution.
Trelleborg • Publicerad 16 september 2014
Annika Östberg berättade om sitt trubbeltyngda liv på Trelleborgs församlingshem igår.
Annika Östberg berättade om sitt trubbeltyngda liv på Trelleborgs församlingshem igår.Foto: Foto: Lars Thulin
Annika Östberg trollband ett nästan fullsatt församlingshem.
Annika Östberg trollband ett nästan fullsatt församlingshem.Foto: Foto: Lars Thulin

1981 dömdes hon i USA för dubbelmord till "25 år till livstid", och satt sedan inlåst i "28 plus två". Plusset som Annika Östberg, i dag 60 år, lägger till betecknar de två sista åren i svenskt fängelse och den värld av skillnad det innebar.

Efter frigivandet 2011 blev hon föremål för en bok, "Sorgfågel", och ombedd att hålla föredrag om sitt udda livsöde. Själv trodde Annika att uppmärksamheten kvickt skulle gå över, men efterfrågan har bara vuxit.

Annons

Enligt prästen Britt-Marie "Tjappe" Larsson, som bjöd in Annika till Trelleborg, har det att göra med att hennes historia ger hopp åt många som upplevt och upplever bekymmer i sina liv.

- För mig har det inneburit jättemycket positiv värme att få komma ut och träffa människor runtom i landet, berättar Annika Östberg.

- Om jag har något att förmedla så är det att ta vara på det vi har och förstå vilken gåva det är. Och att inse att det alltid finns en människa bakom de rubriker vi läser.

Hon kände sig som Rip van Winkle, den mytiska figuren som sov i 100 år under ett träd, när hon återvände till Sverige.

- Alla förändringar var en chock för mig, beskriver hon. Mycket av det jag inte gillar är amerikanisering, och det faktum att ordet "solidaritet" inte verkar finnas på kartan längre.

I dag bor Annika Östberg i Söderhamn, nöjd med ett enkelt liv som hon knappt trodde att hon skulle få uppleva:

- Jag har eget hem, en liten trädgård, hund och en "vänbo", säger hon. Jag lever ett väldigt vanligt Svenssonliv.

Lisa Kron
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons