SD: Tar nya väljare från småpartierna

Sverigedemokraterna tror att de kommer att göra sitt bästa val någonsin. De fem mandat som oppositionsrådet Helmuth Petersén tror att partiet kommer att öka ska tas från småpartierna.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2013
Foto: 

– Jag tror att de kommer att följa trenden på riksplanet och minska, säger han.

Sverigedemokraternas stora framryckning i Trelleborgs kommun de senaste valen bromsades något 2010 då partiet trots fler röster inte gick framåt mandatmässigt. Partiet fick samma antal mandat som 2006 – sju stycken.

Men nu tror Helmuth Petersén att det är dags för nästa stora steg. Helmuth Petersén tror på tolv mandat i kommunalvalet om ett år.

– Jag bygger det på vårt medlemsantal som har mer än fördubblats de senaste åtta månaderna. Och vi ökar vecka för vecka, säger Helmuth Petersén som också menar att partiet lokalt haft flera starka profilfrågor som gör att de fått fler sympatier.

– Det här med de ensamkommande i gula villan till exempel. Att rusta upp ett hus för 4,5 miljoner kronor kan man tycka är helt horribelt när vi inte har bostäder till våra egna ungdomar. Och så driver vi en bättre landsbygdspolitik än Centern som har det som sin huvudfråga, säger Helmuth Petersén.

Bredare parti lokalt

Petersén menar att Sverigedemokraterna lokalt har breddat sig de senaste åren. Man är inte längre ett enfrågeparti, vilket uppskattas av väljarna, hävdar han.

– Vi har ett läger som tycker att invandringsfrågan är den absolut viktigaste, och det är en viktig fråga för oss. Men så har vi också ett annat läger som tycker att vi ska bredda oss, och det gör vi nu, säger Helmuth Petersén.

I hans tips tappar Centern och Söderslättspartiet varsitt mandat och Kristdemokraterna åker ur fullmäktige.

– KD har tappat mycket på riksplanet vilket kommer att återspegla sig här. Deras största fråga, familjepolitiken, den driver vi nu, säger Helmuth Petersén.

Petersén tror att S fortsatt kommer att vara det största partiet med samma antal mandat som i dag, det vill säga 17. Moderaterna minskar med ett mandat till 15, spår han.

– Jag tror att folk överlag ändå är ganska nöjda med Moderaterna. Det pratas mycket om att Ulf Bingsgård bara klipper band, men det är ju hans jobb. Han gör vad han ska och han gör det med ett leende. Men jag tycker inte heller att Moderaterna gjort så många fantastiska saker den senaste mandatperioden, så därför tror jag att de ligger kvar ungefär som i dag, säger Helmuth Petersén.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.