Annons

SD röstar oftare blått än rött

SD i Trelleborg röstar med alliansen nästan sju gånger av tio. Men man stöder också socialdemokratiska förslag, framför allt när det gäller att sätta stopp för privatiseringar.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2010
Foto: 

– Vi är inte emot att entreprenörer sköter kommunal verksamhet, men det gäller mest tekniska verksamheter. De mjuka verksamheterna, framför allt äldrevården, vill vi nog ha kvar i kommunal regi, säger Per Klarberg, gruppledare för SD i Trelleborg.

Trelleborgs Allehanda har granskat samtliga beslut som fattats efter votering i kommunfullmäktige i Trelleborg under den nuvarande mandatperioden. I de flesta voteringarna röstar SD med alliansen.

Annons

– Jag vill säga att det är i 80 procent av fallen, säger Per Klarberg.

Sverigedemokraterna har ganska högt i tak i det egna partiet. I mindre viktiga frågor kan medlemmarna få rösta som de vill i kommunfullmäktige.

Ett exempel är frågan om regler för tomt- och småhuskön i Trelleborgs kommun som avgjordes 22 oktober 2007. Socialdemokraterna hade yrkat på återremiss för mer utredning. Av SD-ledamöterna röstade fyra med alliansen, en med Socialdemokraterna och två avstod från att rösta.

Det är ett typiskt exempel på en sådan fråga där medlemmen kan rösta efter huvud. Hade det gällt att någon velat rösta ja till att teckna avtal med Migrationsverket hade det varit annorlunda, säger Per Klarberg.

Per Klarberg är dock mindre nöjd med att två av SD:s ledamöter avstod att rösta för en motion som han själv lämnat in.

Motionen handlade om att kommunfullmäktige skulle besluta att erbjuda Lars Vilks att ställa ut sina Muhammedteckningar i Axel Ebbes konsthall.

-Det var två ledamöter som var helt emot förslaget. De menade att det skulle vara alltför provocerande, säger Per Klarberg. Det är klart att det inte är bra när man inte ger sitt stöd till förslag från det egna partiet. Men de röstade i alla fall inte emot förslaget utan lade ned sina röster.

Voteringen slutade med 44 nej från samtliga andra ledamöter, 5 ja från SD-ledamöter samt de två nedlagda rösterna.

När det gäller nästa mandatperiod menar Per Klarberg att SD kommer att fortsätta att agera på samma sätt som under denna period.

– Vi röstar efter frågan och inte vem som står bakom förslaget, säger Per Klarberg.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons