Annons

SD-ledamot kan varit jävig

Niklas Jönsson (SD) deltog i fritidsnämndens beslut att ishockeyföreningen TIF Vikings skulle slippa betala hyra för ett förråd i Söderslättshallen. Detta trots att han ansvarar för TIF Vikings hemsida på internet.
Trelleborg • Publicerad 29 maj 2009

– Det är ett gränsfall ifråga om jäv, säger Jonas Rosenkvist, kommunjurist i Trelleborg. Det handlar i så fall om så kallat delikatessjäv, där ledamoten själv ska anmäla sig jävig.

Niklas Jönsson själv tycker inte att han gjort något fel som deltog i beslutet.

Annons

– Jag menar att det inte bara handlar om TIF Vikings utan att det är ett principiellt beslut som rör alla förrådsutrymmen i Söderslättshallen som disponeras av föreningar.

Niklas Jönsson poängterar också att han inte har någon vald plats i TIF Vikings.

– Jag skulle inte ha något emot att TIF Vikings betalar för sitt förråd, men då ska alla andra föreningar som har liknande utrymmen också betala, säger han.

Mats-Åke Svensson (KD) är ordförande i nämnden, men var inte med på det senaste sammanträdet när frågan avgjordes.

– Det är dålig stil, tycker jag. Jag menar att Niklas Jönsson borde haft den goda smaken att inte delta i detta beslut, säger Mats- Åke Svensson.

Josefin Holmberg (C) är förste vice ordförande i nämnden och skötte klubban under sammanträdet. Hon menar att nämnden inte gjort något fel.

– Frågan om jäv väcktes inte under mötet, säger Josefin Holmberg. Vad jag förstår så handlar det heller inte om jäv på någon av de grunder som finns i kommunallagen utan om att Niklas Jönsson i så fall själv skulle anmäla att han var jävig.

TIF Vikings hade krävts på hyra för ett förråd där begagnad hockeyutrustning säljs. Fritidsnämnden beslutade dock att föreningen inte ska behöva betala hyran på 300 kronor per kvadratmeter för utrymmet. S-ledamöterna var emot beslutet, men alliansen hade haft majoritet även om SD-ledamoten avstått från att rösta.

– Om någon skulle överklaga beslutet och domen skulle bli att det förekommit en jävssituation så ändrar det troligen ingenting, säger Jonas Rosenkvist. Eftersom utgången skulle blivit densamma ändå så brukar man inte riva upp beslutet.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons