Annons

SD-kvinna hetsade på facebook

Sverigedemokraternas kandidat Marie-Louise Enderleit manade till avrättning av meningsmotståndare på Facebook. Partiets gruppledare Per Klarberg tar avstånd och uppger att kandidaten nu ska ha ångrat sig.
Trelleborg • Publicerad 21 september 2010

På sin Facebooksida kommenterar SD-kandidaten Marie-Louise Enderleit på måndagen en film från ett torgmöte med Sverigedemokraterna. Bland de demonstrerande syns några invandrare. "Ställ upp invandrarna här på filmen o sätt en kula mitt mellan ögonen, lägg dom sen i en påse o sätt frimärke o skicka dom dit där dom hör hemma" skriver Marie-Louise Enderleit. TA ringde upp henne för att få en kommentar.

Hur tänkte du när du kommenterade så?

Annons

– Men, när dom bär sig åt på det viset.

Vilka?

– Dom i filmen. De kastar grejer och bär sig åt. Ut bara med de som inte sköter sig. Så är det bara. Alltså vi är inte rasister, vi ska bara stoppa invandringen och ut med de som är kriminella. Och hur har inte SD blivit hetsade då? Vi kan knappt ha möte utan livvakter, det är inte klokt. Är det en demokrati det?

Tror du dina kommentarer kan uppfattas som rasistiska?

– Det får de väl ta som de vill. Men för det andra, häng inte upp dig på det där nu, jag har ju skrivit andra saker också.

Men du har ju skrivit detta också.

– Jo.

Tror du att det här är ett vanligt sätt att uttrycka sig på bland politiker?

– Nej... Jo! Det är det visst det. Kanske inte en kula mellan ögonen, men visst är det det.

Tror du att dina partikamrater håller med dig i dina uttalanden?

Annons

– Det är mycket möjligt att de inte tycker att det är okej. Men det är ingen som har sagt något.

Tror du att dina kommentarer kan uppfattas som hets mot folkgrupp?

– Det är mycket möjligt att det gör, men det är hets mot oss också. Alltså vi har ju yttrandefrihet, än så länge i alla fall. Det vet man ju inte hur länge den varar. Eller hur?

Om det inte är okej för "dem" är det då okej för SD?

– Okej jag kanske tog i med kulan mitt mellan ögonen. Men jag klarar inte av när de håller på. Vi behandlas som parasiter och som att vi har pest ju. Det är fruktansvärt på Facebook, när vänner tar bort en och försvinner fast man har röstat så här i tre år, då är det något galet. Nej nu har jag inget mer att säga.

Sverigedemokraternas gruppledare Per Klarberg uppger att han tar skarpt avstånd från kommentarerna. Han säger också att Marie-Louise Enderleit ringt upp honom efter samtalet med TA. Hon ska då ha ångrat sig.

– Hon har tagit bort det från Facebook. Hon skrev det i stundens hetta. Hon var förbannad. Hon är själv jätteångerfull och tar avstånd från det, säger han.

Kan hon bli aktuell för någon nämnd?

– Eftersom hon inte ställer sig bakom uttalandena, är ångerfull och har tagit bort dem. Kanske inte just nu, det blir karenstid till den här cirkusen har lugnat ner sig. Jag tror inte att hon själv vill sätta sig i någon nämnd efter det här, säger Per Klarberg.

Sverigedemokraternas distriktsordförande Jens Leandersson har inte sett kommentarerna men uppger att han kommer att ta kontakt med SD i Trelleborg.

– Det du läser upp är förfärligt. Det är inte acceptabelt, men det är något vi får lösa internt, säger han.

Gustav Svensson
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons