Annons

Sd kräver politikers omedelbara avgång

Ordföranden i tekniska nämnden, Eric Samuelson (m), bör ställa sin plats till förfogande.
Trelleborg • Publicerad 25 juli 2007

Kravet kommer från sverigedemokraterna i tekniska nämnden. Partiets ledamot i nämnden, Leif Roos, och ersättaren Jan Larsson anser sig förda bakom ljuset i rekryteringsprocessen av en ny förvaltningschef för Kommunal teknik.

– Vi ville titta på underlaget som ligger till grund för vem man ska anställa, men det har Eric Samuelson vägrat oss. Det är inte första gången han försöker mörka saker för oss, säger Leif Roos som kallar förfarandet för inkompetent.

Annons

Eric Samuelson tillbakavisar kritiken.

– Rekryteringen sker enligt konstens alla regler, säger han.

Efter att den förre tekniske chefen, Lennart Lindsjö, lämnade sin anställning i januari beslutade nämnden att en ny skulle anställas. Enligt kommunens reglemente är det kommunstyrelsen som i samråd med nämnden rekryterar och anställer förvaltningscheferna.

Kommunstyrelsen anlitade ett bemanningsföretag som bland ett 20-tal kandidater plockade ut två för intervjuer. Kandidaterna intervjuades av de fackliga organisationerna, personal från Kommunal teknik samt presidierna i kommunstyrelsen och tekniska nämnden. I tekniska nämndens presidium sitter förutom Eric Samuelson även Sonny Hilding (kd) och Alf Hansson (s).

Efter intervjuerna förordades en kandidat av intervjugrupperna. På ett extrainsatt möte den 9 augusti ska nämnden besluta ifall man ska föreslå den kandidaten för kommunstyrelsen.

Leif Roos anser att sverigedemokraterna har kommit in för sent i processen och borde ha fått deltaga vid intervjuerna. Roos tycker också att informationen om rekryteringen varit för dålig.

När sverigedemokraterna ville ha information om de olika kandidaterna ville inte Eric Samuelson lämna ut något, menar Leif Roos. I stället gick Roos på tisdagen till kommunens personalavdelning och fick ut ansökningshandlingarna. Eric Samuelson säger till TA att han inte ville lämna ut information om de sökande av hänsyn till kandidaterna själva.

– Jag tycker inte man kan gå ut och berätta vilka som sökt. Det kan vara rena katastrofen för dem som inte får jobbet, säger Eric Samuelson.

Men ansökningshandlingarna är offentliga, och har varit så från första dagen processen pågått.

– Hade sverigedemokraterna begärt ut ansökningarna av personalavdelningen direkt hade de fått dem, säger kommundirektören Rutger Persson.

Annons

Eric Samuelson anser att han på ett tillräckligt vis informerat sverigedemokraterna och de andra i nämnden om rekryteringen. Att alla ledamöter inte varit med under intervjuerna är av praktiska skäl.

– Man kan inte sitta så många och föra intervjuer, det fungerar inte. Den som påstår något sådant förstår inte hur en rekrytering går till. Dessutom har vi i nämnden beslutat att presidiet ska handha frågan, säger Eric Samuelson.

Den tilltänkta kandidaten kommer att finnas tillgänglig för nämndsledamöternas frågor före mötet den 9 augusti. Sverigedemokraterna vill dock ha möjlighet att intervjua kandidaten redan nu, och även den kandidat som ratades av intervjugrupperna.

I en motion till kommunfullmäktige kräver sverigedemokraterna dessutom att Eric Samuelson ställer sin plats till förfogande "till förmån för en lämplig kandidat". Annars vill de att kommunfullmäktige med omedelbar verkan entledigar honom.

– Vi gör det för att markera. Ska vi jobba så här i tre år till? säger Leif Roos.

Eric Samuelson anser dock att rekryteringsprocessen skötts på ett utmärkt sätt och har inga planer på att avgå.

– Absolut inte, säger han.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons