Annons

SD får post som oppositionsråd

Sverigedemokraterna får en post som oppositionsråd och den borgerliga alliansen fortsätter styra Trelleborgs kommun tillsammans med Miljöpartiet.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2010

Trelleborg. Det är huvudlinjerna i den politiska organisation som alliansen och Miljöpartiet just nu skissar på. Om förslaget går igenom kommer Socialdemokraterna att få dela med sig av posten som oppositionsråd till Sverigedemokraterna. I dag är Socialdemokraterna det enda parti som har en arvoderad oppositionspolitiker, Catherine Persson har en 90-procentig tjänst.

– Det är tänkt att oppositionsrådet ska företräda hela den samlade oppositionen, men det har inte Socialdemokraterna gjort den här mandatperioden. Det här är ett sätt att bättre spegla hur den politiska kartan ser ut, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Annons

Trots att Sverigedemokraterna inte gick framåt mandatmässigt i valet i september så tycker Ulf Bingsgård att det är dags att betrakta Sverigedemokraterna som ett etablerat oppositionsparti. Och han hävdar bestämt att det inte handlar om något lockbete för att förmå Sverigedemokraterna att rösta med alliansen, som inte har egen majoritet i fullmäktige.

– Jag tror att de kommer att rösta emot oss minst lika många gånger som de har gjort innan, säger han.

Trots inviter från Socialdemokraterna verkar nu Miljöpartiet ha lierat sig med alliansen. Enligt Ulf Bingsgård kommer Miljöpartiet att vara med när planerna ska presenteras för de andra partierna vid ett möte på fredag.

Olof Broddesson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons